Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске

Поводом саопштења за јавност МУП-а Црне Горе о разлозима због којих православном свештенству и монаштву, који нису држављани Црне Горе, није одобраван привремени боравак током посљедње двије године, дужни смо да саопштимо да је ово министарство по ко зна који пут свјесно дезинформисало и грубо обмануло јавност.

МУП није одговорио на кључно питање: због чега у законском року од шездесет дана није рјешавао по благовремено уложеним жалбама на закључке којима је прекидан поступак и рјешења којима су одбијане молбе за одобрење привременог боравка? МУП је потврдио тачност наших ранијих навода да су жалбе благовремено уложене и да је свештенство и монаштво искористило законску могућност за употребу тог процесног средства. Али, скоро двије године нема одговора на жалбе, а ни одговора пред јавношћу због којих разлога МУП свјесно крши закон у тим случајевима. Сасвим логично, МУП је дијелу свештенства и монаштва незаконито прекршио законом гарантована права, при чему је дерогирао право на жалбу које је у својим актима навео као правну могућност.

Тачно је да члан 2. Закона о правном положају вјерских заједница из 1977. године прописује обавезу, како МУП наводи, "пријављивања чињенице оснивања или престанка рада вјерске заједнице, њеног органа или организације". Свима је у Црној Гори, осим МУП-у, јасно да Митрополија није основана након доношења тог закона, а није ни престајала са својом мисијом и постојањем у Црној Гори. Закон нигдје није прописао обавезу накнадне регистрације Цркава и вјерских заједница које су постојале у вријеме доношења тог закона.

Из рјешења МУП-а бр. 051/10-4130 од 3. новембра 2010. године јасно се види да до тога дана МУП није располагао информацијом да су Римокатоличка Црква у Црној Гори као цјелина, као и Барска надбискупија и Которска бискупија као католичке дијецезе евидентиране у том државном органу. Рјешење је потписао Владимир Вукотић, помоћник министра. И акт МУП-а бр. 051/10-4131/3 од 17. маја 2010. године, који је упућен Миомирки Ровчанин, координаторки Сектора за безбједносно-заштитне послове и надзор, јасно потврђује да Барска надбискупија и Которска бискупија нису евидентиране у МУП-у.

Којом правном чињеницом и каквом логиком МУП може да објасни своје тврдње да је неким свештеницима одобрио привремени боравак, а већини није, ако је ријеч о разлозима које МУП наводи у свом саопштењу?

Митрополија црногорско-приморска од МУП-а очекује да поступа у складу са законима и да их не тумачи и не примјењује селективно, како је то чинио током посљедње двије године, као и да их не примјењује на штету странака у поступку. Да је МУП благовремено и у законом предвиђеном року ријешио по жалбама, онда би био поштеђен веома непријатне ситуације у којој се нашао због идеолошког и партијског поступања.

У сваком случају, МУП није оспорио чињеницу да свештенство и монаштво које се налази у поступку легално борави у Црној Гори. Митрополија очекује да МУП, умјесто појашњавања по медијима, поступи по закону и донесе законите одлуке по свакој уложеној жалби. Митрополији, њеном свештенству и монаштву нису потребне погрешне поуке које МУП саопштава преко медија. Нерјешавање по жалбама од стране МУП-а представља свјесно незаконито нечињење како би се свештенству и монаштву ускратила могућност покретања управног спора пред Управним судом.

Извор: Митрополија црногорско-приморска