Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода у вези са свечаним чином устоличења Патријарха српског Г. Иринеја

Припремајући се за свечани чин устоличења Његове Светости патријарха српског г. Иринеја, 3. октобра 2010. године, у ставропигијалној лаври патријараха српских - Пећкој Патријаршији, Свети Архијерејски Синод подсећа, пре свих православне вернике, али и целокупну јавност на то, да је устоличење, искључиво црквени и духовни чин, од историјског значаја за нашу Цркву и целокупан српски народ, као и на то да је непожељна и апсолутно неприхватљива било каква политизација овог догађаја.

Његова Светост патријарх г. Иринеј и Свети Архијерејски Синод, овим поводом, позивају чланове Владе Републике Србије, лидере политичких странака и друге истакнуте политичке личности да у потпуности и без остатка поштују достојанство и духовни карактер овог догађаја, као и споразум Светог Архијерејског Синода са међународим органима који делују на Косову и Метохији, и тако допринесу да овај најсвечанији молитвени чин, у вековном седишту Српске Православне Цркве, протекне у најбољем реду, а тиме спрече могућност било каквих и било чијих провокација.

Свети Архијерејски Синод, у исто време, обавештава јавност да ће Република Србија и њени органи, на свечаности устоличења патријарха српског г. Иринеја, бити у потпуности репрезентована, у личности њеног највишег представника, председника Републике г. Бориса Тадића.

За све истакнуте политичке и јавне личности из Србије и Републике Српске (скупштинске прваке, министре, вође политичких странака, посленике науке и културе), свечани пријем поводом устоличења Његове Светости патријарха г. Иринеја, бити приређен 4. октобра 2010. године у 17,00 часова у Патријаршији српској у Београду.