Сарадник Епархије средњоевропске докторирао на Хумболтовом Универзитету у Берлину

Одговорни уредник Информативне службе и потпредседник Епархијског савета и Епархијског управног одбора Епархије средњоевропске, Тихомир Поповић, докторирао је у петак, 28. јануара, на трећем одељењу Филозофског факултета Хумболт-Универзитета у Берлину.

Комисија у саставу проф. др Херман Данусер (Берлин), проф. др Арнфрид Едлер (Хановер), проф. др Герд Ринекер, др Улрих Шајделер и Солвејг Шнајдер оценили су докторат нашег сарадника са највишом оценом «summa cum laude», што се обично преводи као «са свом похвалом» или «са одликовањем».

Поповићева интердисциплинарна дисертација са темом «Мецене - манускрипти - модуси. Музичко-теоретска и музичко-историјска испитивања «My Ladye Nevells Booke» на примеру једне, у наслову наведене, збирке композиција за старе инструменте са диркама, која је настала 1591. године и која садржи 42 композиције Вилијама Бирда (1540-1623), доводи у везу културне и социјалне процесе елизабетанске Енглеске, посебно смањење утицаја римске цркве и успон секуларне аристократије, на промену музичког материјала како у области писмености, тако и у области обраде традиционалних музичких модуса.

Овај интегративни приступ истраживању захтевао је како интензиван рад у партикуларним областима историјских помоћних наука хералдике и генеалогије или у области музичке анализе, тако и теоријски засновану рефлексију резултата добијених овим путем, што је комисија особито високо оценила.

Истраживачки рад Тихомира Поповића три године је финансирала немачка Фондација Конрад Аденауер.

Осим свога рада за Српску православну цркву, Тихомир Поповић је доцент на Факултетима за музику у Хановеру и Оснабрику. Пише за многе медије српског и немачког говорног подручја.

Извор: Епархија средњоевропска