Сарадња Цетињске и Кузбанске богословије (2. део)

Сарадња Цетињске и Кузбанске богословије (2. део)
Сарадња Цетињске и Кузбанске богословије (2. део)
Сарадња Цетињске и Кузбанске богословије (2. део)
Сарадња Цетињске и Кузбанске богословије (2. део)

У Недјељу пету Великог поста одслужена је Литургија у Саборном храму Рождества Христвог у Новокузњецку.

Богослужењем је началствовао гост Кузбанске богословије ректор Богословије Светог Петра Цетињског из Црне Горе протојереј-ставрофор Гојко Перовић. Саслуживали су настојатељ храма и први проректор Кузбанске богословије свештеник Андреј Мојаренко и проректор КПДЦ за научно-богословски рад јеромонах Андреј Чудинов.

Пјевао је мушки хор ученика Богословије под руководством протојереја Сергија Гудкова и мјешовити хор под руководством Елеје Хајкине. Богослужење је праћено на пројекционом платну у преводу на савремени руски језик. Током Литургије свештеник Андреј Мојаренко произнио је проповијед у којој је протумачио недељна зачала Јеванђеља и Апостола.

Након заамвоне молитве протојереј-ставрофор Гојко Перовић уручио је на дар Саборном храму Рождества Христовог икону Светог Саве Српског начињену рукама ученика Цетињске богословије и фотографију велике светиње која се налази у зидинама Цетињског манастира – деснице Светог Јована Крститеља. Свештеник Андреј Мојаренко је, у име управе и ученика Кузбанске богословије, уручио васкршњи дар за братију Цетињске богословије.

По завршеном богослужењу, за све парохијане који су то жељели, уприличен је сусрет са оцем Гојком на којем је гост из Црне Горе одговарао на њихова питања.

У Великој сали Кузбанске православне духовне богословије 27. и 28. марта ректор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић ученицима КПДС одржао је предавања из историји Српске православне цркве. У овим предавањима гост из Црне Горе дотакао се тема великих српских светитеља и подвижника, мученика ХХ вијека, богословског образовања у српским духовним школама, а такође је подробно говорио и о садашњем положају православних хришћана и државама бивше Југославије.

По завршетку циклуса предавања, отац Гојко је представио дарове које је, са наставником у Цетињској богословији Аполоном Мишченком, са којим је заједно допутовао у госте Кузбанској богословији, донио за библиотеку КПДС: Сабрана дјела Митрополита Амфилохија, Октоих на српском језику, књигу о историји односа Црне Горе и Русије и дневничке записе Митрополита Амфилохија о догађајима на Косову и Метохији крајем ХХ вијека.

Први проректор Кузбанске богословије свештеник Андреј Мојаренко подарио је гостима књиге наставника ове школске установе Ангелине Александровне Толстокулакове и Сергеја Борисовича Толстокулакова, издања „Вјесника КПДС“, и дискове са појањем хора Кузбанске духовне школе. Након размјене дарова за успомену на овај сусрет, организовано је фотографисање гостију са студентима и предавачима Богословије.

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић и наставник у Цетињској богословији Аполон Мишченко, са ђаконом Саборног храма Рождества Христовог Павлом Терентјевим, посјетили су музеје и цркве Новокузњецка. Гости из Црне Горе обишли су музеј „Кузњецка тврђава“ гдје су им испричали о скоро четиристогодишњој историји града, о градњи Кузњецке тврђаве и за град тешким временима растројства почетком и средином ХХ вијека. Потом су гости посјетили Спасо-Преображењски храм, упознали се са историјом храма и његовим унутрашњим уређењем.

Такође, делегација из Црне Горе посјетила је књижевно-меморијални музеј Ф. М. Достојевског. Ту су гости упознати о времену живота великог писца у Кузњецку, о његовом вјенчању са Маријом Исајевом у Одигитријевској цркви, и упознали се са ситуацијом у којој је писац живио.

*Повезана вест: Сарадња Цетињске и Кузбанске богословије

Кузбанска богословија, са руског: Ј. Пламенац

Извор: Митрополија црногорско-приморска