Саслушани свештеници беранског намесништва

Протојереј-ставрофор Драган Ристић са још четворицом сабраће свештеника нашао се 18. маја 2020. године пред Судом у Беранама због традиционалне Ђурђевданске литије у том граду, чија традиција траје већ 17 година од обнове Епархије и доласка владике Јоаникије, у току које се према речима Тужилаштва "није поштовала прописана дистанца".

Протојереј-ставрофор Драган Ристић каже за Радио “Светигору“ да тога дана уопште није било заказане литије већ да су свештеници изашли да окаде град и прочитају молитву против пандемије. Народ се окупио саоминицијативно, како је то чинио на Ђурђевдан уназад седамнаест година, како би примио благослов од својих свештеника.

Протојереј-ставрофор Драган Ристић каже да су данас осим њега изјаве дали још четворица свештеника: Стефан Миловановић, Милош Цицмил, протосинђел Евстатије (Драгојевић), сабрат манастира Ђурђеви Ступови, и Вуксан Вешовић, а да су у Суду били коректни према њима. 

Велики број грађана Берана се окупио тог јутра испред зграде Суда поручујући: Не дамо светиње, не дамо свештенике! Протојереј-ставрофор Драган Ристић казао је да је литија која је за Ђурђевдан прошлa улицама Берана одржана у периоду неколико сати раније него је то претходих година управо како би избегли масовна окупљања грађана и како би се испоштовале мере сузбијања коронавируса које је прописало Национално координационо тело за спречавање ширења заразних болести.

Извор: Митрополија црногорско-приморска