Састанак архијерејских намесника са Владиком у седишту Митрополије у Александрији

 Састанак архијерејских намесника са Владиком у седишту Митрополије у Александрији

На позив Његовог Преосвештенства Г. Иринеја, Епископа Митрополије аустралијско-новозеландске, у четвртак 10. 11. 2011. године, у седишту Митрополије у Александрији одржан је састанак Епископа са архијерејским намесницима: пртојерејима-ставрофорима Миодрагом Перићем (сидинејским), Велибором Бојичићем (бризбејнско-велингтонским), Миланом Милутиновићем (мелбурнским) и јерејем Страхињом Јањићем (аделаидско-пертским).

Састанак је почео молитвом у 10:00 часова а међу најважнијим темама о којима се разговарало били су планови за успостављање редовних седница и семинара свештенства по намесништвима, са довођењем одговорајућих предавача из разних друштевних области, поред наших теолога. Такође, према одлуци недавно одржане Епископске конференције Океаније, у рад ових тела биће укључивана и свеправославна братства по престоним градовима широм Аустралије и Новог Зеланда у рад ових тела.

Разговарало се и о могућностима да се по свим намесништвима што редовније и садржајније организују часови црквеног појања, као и јединствени планови за недељна великопосна богослужења (за која се штампају веома поучни приручници са свим литургијским текстовима), са духовним предавањима, укључучујући вечерња служења Литургија пређеосвећених дарова, Првог и Другог бденија, Јелеосвећења, као и исповести свештенства.

Било је речи и о питању новог тарифника за наплату црквених такси за диспензе и друге званичне радње јерархијских власти и свих црквених јединица; као и о практичним аспектима реорганизације Фонда свештеничког братства Српске Православне Цркве у Аустралији и Новом Зеланду.

На крају је пажња посвећена и питању предстојећег формирања Савеза кола српских сестара, чији делокруг рада би се значајно преоријентисао на литургијско искуство али са проширењем на предавања и ходочашћа. Такође се разговарало и о одржавању Дечијег летовалишта у манастиру Светог Саве у Илајну, од 10. до 15. јануара 2012. године, организовању аутобуса за децу која долазе изван Викторије и сл. У истом смислу говорило се и о одржавању традиционалних Светосавских фестивала.

На крају је дискутовано о примењивању новог Устава у животу и раду помесних заједница, парохија и њихових Црквених општина у Митрополији аустралијско-новозеландској.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска