Састанак делегација Српске Православне Цркве и Јеврејске заједнице у вези са реституцијом имовине црквама и верским заједницама

Митрополит

Дана 5. децембра 2008. године одржан је састанак делегације Српске Православне Цркве у саставу: Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски Г. др Амфилохије, протојереј др Лука Новаковић, директор Патријаршијске управне канцеларије, г. Милан Андрић, правни саветник Патријаршијског управног одбора и г. Стеван Зивлак, члан Правног савета Патријаршијског управног одбора, са г. Александром Нећаком, председником Савеза јеврејских општина Србије.

На састанку се водио разговор о досадашњем спровођењу поступка реституције имовине црквама и верским заједницама. Г. Нећак је упознао присутне са проблемима са којима се суочава Јеврејска заједница у Србији у погледу повраћаја одузете имовине. Навео је да већи део одузете имовине Јеврејској заједници је до сада отуђен, те да једини начин да се обави правично обештећење јесте давање друге одговарајуће имовине, односно примена принципа тзв. заменске реституције, а уколико ово није могуће, неопходно је применити принцип новчаног обештећења према пуној тржишној вредности. Ово је редован ток ствари који је предвиђен Законом, међутим као посебан проблем је навео мишљење Министарства финансија Републике Србије из августа месеца ове године, којим је Дирекцији наложено да не примењује Закон о реституцији имовине црквама и верским заједницама у делу који се односи на тзв. заменску или натуралну реституцију, као и обештећење у новцу. Оваквим мишљењем грубо су нарушена начела враћања имовине предвиђена садашњим Законом, те би се спровођењем поступка на овај начин изиграла примена већ донетог Закона.

Митрополит Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије је истакао да је Српска Православна Црква упозната са наведеним мишљењем Министарства финансија и да је Црква по том питању обавила већ један радни састанак са председником Владе Републике Србије, на којем је предочено да се Црква са таквим мишљењем не слаже, те да је наведеном приликом захтевано да надлежна министарства Владе Републике Србије доследно спроводе законе који су на снази и које је Народна скупштина Републике Србије на демократски начин и у складу са свим начелима парламентарног процесног права усвојила.

На овом састанку поменуто је и питање повраћаја покретних ствари од изузетног културног и историјског значаја које у поменутом поступку реституције могу бити враћене. Присутни су се сложили да је неопходно да Српска Православна Црква и Јеврејска заједница у Србији убудуће ближе заједнички сарађују на пољу реституције одузете имовине.

Из Правне службе Патријаршијског управног одбора