Састанак Епископа војног Арсенија и војних свештеника

Састанак Епископа војног Арсенија и војних свештеника
Састанак Епископа војног Арсенија и војних свештеника
Састанак Епископа војног Арсенија и војних свештеника
Састанак Епископа војног Арсенија и војних свештеника

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког и војног г. Арсенија, 28. и 29. септембра 2019. године у манастирима Светог Јована Богослова у Поганову и Успења Пресвета Богородице у Сукову одржан је састанак новоизабраног Епископа војног са војним свештеницима Војске Србије. 

Војни свештеници су после дочека Епископа, присуствовали бденију којим је началствовао главни војни свештеник протонамесник Слађан Влајић. Сутрадан, у недељу, у суковском манастиру је служена света архијерејска Литургија којом је началствовао Епископ нишки и војни г. Арсеније, уз саслужење свих присутних војних свештеника.

По благослову Његовог Преосвештенства после читања светог Јеванђеља беседио је јереј Владан Вуковић, начелник Групе за верске послове 2. бригаде Копнене војске.

По одслуженој светој Литургији епископ Арсеније се бираним речима обратио свештенству, монаштву и сабраном народу, говорећи о мисији војних свештеника у војсци и потреби да се молимо једни за друге. Епископ је захвалио братствима и настојатељима оба манастира на гостопримству и љубави коју имају према својој Светој Цркви, Епископу, православном народу и војним свештеницима са којима имају одличну сарадњу. 

Радни састанак је одржан у просторијама манастира Суково. После уводне речи Епископа војног и краћег експозеа главног војног свештеника, присутни војни свештеници су имали прилику да изнесу своја мишљења о даљем унапређењу рада и функције војних свештеника у Војсци Србије. Епископ Арсеније је нагласио потребу саборности војних свештеника у служби Богу и отаџбини, да у Христу Богу просвећују, освећују и духовно ојачају сваку намучену душу којој је потребна милост и помоћ Божја, поготово припадника христољубиве српске војске.

После састанка, делећи пригодне поклоне, Епископ је војне свештенике позвао да посете војни манастир Свете Петке у Островици који су изградили припадници инжињеријске чете Српске војске 1898.године. Јединствени манастир је, по сведочењу војних свештеника, дирљива веза садашњих свештеника војних са свештеницима који су у бурним временима изградње српске државности и борбе за слободу носили захтевно али узвишено звање војних свештеника. 

јереј Ђорђе Димић, војни свештеник

Извор: Епархија нишка