Састанак Митрополита Јована са представницима Министарства знаности и Града Загреба

Дана 12. јануара 2009. године, Митрополит Јован одржао је састанак са представницима Министарства знаности образовања и спорта и преставницима града Загреба. У име Министарства, присутни су били Државни тајник проф, Желимир Јањић; Државна тајница проф. др. сц. Дијана Вицан и Јосип Ујевић, савјетник министра, а у име града Загреба: Градоначелник града Загреба Милан Бандић, Душко Љуштина, члан Градског поглаварства за подручје образовања, културе и спорта; Јелена Павичић Вукичевић, Прочелница Градског уреда за образовање, културу и спорт; замјеник Прочелника Градског уреда за финанције Вера Салопек; Начелник одјела за управно-правне послове, Сања Павловић.

Двије договорене теме састанка биле су изградња зграде гимназије и имовинско-правни проблеми на релацији СПЦО-град Загреб. Сви учесници у дискусији изразили су задовољство досадашњим радом и успјехом ученика и њихових професора.

Позитивно је оцјењена и досадашња сарадња надлежних институција власти и СПЦ-а у образовном и финанцијском сегменту. Једногласни су да је Српска православна општа гимназија заједнички интерес Републике Хрватске, града Загреба и Српске православне Црквене општине загребачке.

У том духу закључено је да се приступи изради уговора између сва три заинтересована субјекта о заједничком финансирању изградње нове зграде гимназије у Загребу на локацији постојећег манастира Свете Петке. Код рјешавања имовинско правних захтјева СПЦО; договорено је да стручне службе обраде појединачне предмете, нађу и предложе рјешење. Од стране одговорних обећана је максимална сусретљивост у рјешавању оправданих захтјева.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска