Састанак Митрополита Николаја и комаданта карабињера Константинија

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај је у уторак, 25. новембра, у својој резиденцији у сједишту Митрополије у Сарајеву примио команданта ЕУФОР-овог контингента карабињера пуковника Винћенца Костантинија. Митрополит Николај рекао је у разговору са пуковником Костантинијем да се прилике у БиХ још нису у потпуности средиле, након посљедњег рата, изразивши наду да ће политичари наћи заједнички језик и договорити се.

Господин Николај истакао је да су Срби најстарији народ на овим просторима који је мног пострадао и проријеђен у Првом и Другом свјетском рату, те посљедњем сукобу у БиХ. Посебно је указао на чињеницу да се са територије Митрополије дабробосанске у посљедњем рату иселило око 280 000 Срба, те да су сада остали само старци, а готово нимало омладине. Митрополит Николај упознао је госта са радом Међурелигијског вијећа, наводећи да вјерски представници у међусобној сарадњи и разумијевању могу бити примјер политичарима. Говорио је и о историјату Митрополије дабробосанске, посебно о Страрој српској православној цркви на Башчаршији и Саборној цркви. Захвалио је италијанским војницима на помоћи у очувању мира у БиХ и региону.

Пуковник Костантини је изразио задовољство радом Међурелигијског вијећа и постојањем доброг међурелигијског дијалога, нагласивши да су вјерске заједнице и њихове вође веома важне у промовисању мира.

Извор: Митрополија дабробосанска