Састанак Специјалне међуправославне комисије

Трећи радни састанак Специјалне комисије за ревизију и редакцију текстова за дневни ред будућег Светог и Великог Сабора Православне Цркве, одржава се ове седмице, од 30. марта до 3. априла, у Православном центру Васељенске Патријаршије у Шамбезију код Женеве.

С обзиром на то да је Комисија на претходна два састанка с успехом редиговала старије текстове који су захтевали веће захвате (однос Православне Цркве према инославнима, као и допринос Цркве миру и јединству међу народима и укидању расних и других дискриминација), теме овог састанка су: 1) значај поста, 2) проблеми брака и породице и 3) питање црквеног календара, које су већ раније разматране и које захтевају само мању редактуру текста, без суштинских захвата.

Сви текстови ће бити поднети на увид и одобрење помесним Црквама, а потом на свеправославну потврду, јер сви треба да буду усвојени консензусом, на следећој Петој свеправославној предсаборској конференцији, која би према динамици рада и предвиђеном програму мола бити одржана у јуну или на јесен текуће године.

У раду поменутог скупа учествују представници свих петнаест помесних Православних Цркава.  У име Српске Православне Цркве у раду Комисије учествују Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, овога пута као председавајући редакционог одбора Комисије, Епископ бачки г. Иринеј као саветник и протопрезвитер Гајо Гајић као секретар.

Радом Комисије председава Митрополит пергамски г. Јован (Цариградска Патријаршија), сходно поретку Цркава. Изузетан рад редакционог одбора дао је резултате већ првог дана, када је редигован текст о Посту.

Комисија наставља рад разматрањем питања везаних за проблеме породице и брака, који су у налету секуларног  духа живота као институција, можда и више него било која друга Света Тајна Цркве, изузетно угрожени.

Информативна служба СПЦ