Сабрање свештенства у Либертивилу

Сабрање свештенства у Либертивилу
Сабрање свештенства у Либертивилу
Сабрање свештенства у Либертивилу
Сабрање свештенства у Либертивилу

Уочи великог празника Прокрова Пресвете Богородице, 13. октобра ове године, у манастиру Светога Саве у Либертивилу, Илиноис, одржан је састанак свештеничког братства Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци. Братско сабрање почело је молитвено, у подне, служењем акатиста Светом Николају Жичком и Охридском. Началствовао је Његово Преосвештенство Епископ новограчаничко-средњезападноамерички г. Лонгин. По свршетку службе, Владика се очинским речима обратио свештенству и присутнима, призвао благослов Божји на све и пожелео успешно сабрање. У манастирској трпезарији послужен је заједнички ручак за свештенство, студенте Богословског факултета и остале госте.

Састанак свештеничког братства који је почео непосредно после обеда био је веома садржајан и занимљив. Свештеници су у братској љубави износили своја мишљења о разним темама и питањима из живота наше Свете Цркве на овом подручју. С обзиром да састанака ове врсте није било прилично одавно, предмета за разговор и размену мишљења било је доста. У сваком случају, било је веома пријатно видети ентузијазам и жељу свештенства да братство настави са радом на добро наше Свете Православне Цркве и народа. Отац Добривоје Милуновић, председник братства, отворио је састанак и изразио захвалност свештенству које се одазвало. Било је присутно двадесет презвитера и један ђакон. Председник је нарочито похвалио новоизабрану управу која је била у пуном саставу, укључујући и оне са Источне и Западне обале, као и других удаљених држава.

На самом почетку сабрања свештенство се сагласило да заштитник братства буде Свети Николај Жички и Охридски. Иако су његове свете мошти 1991. године пренете у Србију, у родни му Лелић, део моштију остао је у гробу поред манастира где је првобитно био и сахрањен. Тако манастир Светог Саве, духовни центар Српске Православне Цркве у Америци, наставља да чува свети гроб Николајев, а он да чува манастир и све нас сабране у њему и око њега. Братство је изабрало одбор за допуну и евентуалну измену правила братства. По извештају благајника разматрани су и начини како да се фонд братства оплемењује, како би братство могло да настави да помаже школовање богослова и студената, удове попадије, издавачку делатност и друге добротворне активности. Усвојен је правилник за доделу стипендија којим ће се управа руководити, а који по потреби може бити допуњен и/или измењен у будућности. С обзиром да братство издаје годишњи календар, разговор о овом питању био је нарочито важан. Апелује се на све свештенике да промовишу календар у својим парохијама. Од других важних питања расправљало се о здравственом осигурању свештеника, нарочито млађих, који су на новооснованим и мисионарским парохијама, о издавачкој делатности братства, свештеничком образовању и другим предметима. Једногласно је усвојен предлог епископа Максима и свештенства западноамеричке епархије да се наредне године у Финиксу, Аризона, одржи семинар за свештенике у трајању од најмање три дана.

По крају дана, као и на почетку, сабрање је настављено молитвом, то јест празничним бденијем поводом празника Покрова Пресвете Богородице, славе манастира Нова Грачаница. Сутрадан, окупљено око владике Лонгина, свештенство је саслуживало на светој Литургији. Као и увек, слава је била молитвена и торжествена, уз присуство великог броја верника из свих крајева, које ни киша није омела да дођу под омофор Мајке Божје. Неко рече да никада до сада није било присутно толико свештеника. Хвала Мајци Божјој на њеноме дару!

Извор: Serborth.org