Састанак свештенства Митрополије загребачко-љубљанске

Свештенство и свештеномонаштво Митрополије загребачко-љубљанске сабрало се у четвртак, 2. октобар 2014. године, око свога архипастира Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија.

Братски састанак свештенства Митрополије загребачко-љубљанске је одржан у Загребу, у Духовном центру Митрополије, уз манастир Свете Петке. У уводном делу беседе, митрополит Порфирије братству је представио низ активности које је предузимао у протеклом периоду од устоличења у свештени трон Митрополита загребачко-љубљанских. Митрополит је изнео утиске које је током овог периода стекао као и предстојеће планове.

- Потребе и околности у којима Православна Црква делује на просторима Митрополије, у Републици Хрватској и Републици Словенији, су различите, а ми треба да проналазимо најбољи начин како да сведочимо Истину. Ми смо пре свега свештеници Цркве Христове, ту смо да служимо Литургију и овде смо због народа коме треба да сведочимо љубав Христову. Да бисмо успели на том путу, у том делу, ми свештеници треба да функционишемо као заједница, као један организам, истакао је Митрополит. Стога је и позвао на братски међусобни однос, однос заснован на поверењу и утемељен у љубави. Својом беседом Митрополит је посаветовао, поучио, оснажио и охрабрио свештенство, а нарочиту благодарност указао је труду и љубави према Светој Цркви на овим просторима блаженоупокојеног митрополита Јована.

Прилика је ово била да се Митрополиту ближе представе свештеници оних места Митрополије која Његово Високопреосвештенство још није посетио, да укратко представе своју парохију и изложе околности у којима Црква живи. Уследио је потом отворен и динамичан разговор о бројним питањима црквеног живота: пастирским, практичним, административним, а након тога и братска трпеза.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска