Састанак у Војној болници у Нишу

Састанак у Војној болници у Нишу
Састанак у Војној болници у Нишу
Састанак у Војној болници у Нишу
Састанак у Војној болници у Нишу

Његово Преосвештенство Епископ нишки др Јован посетио је капелу Светих бесребника Козме и Дамјана у кругу Војне болнице у Нишу

Епископа нишког дочекао је Управник војне болнице пуковник прим. др Радиша Витас са сарадницима. Повод састанака било је сагледавање стања у којем се налази капела и договор о радовима на првој фази адаптације при враћању капеле њеној првобитној намени.

Богу хвала, позитивним одговором Министра одбране Републике Србије на молбу Епископа нишког крунисани су напори да се капела која је саграђена 1918. године, а која се тренутно користи као зграда паталогије Војне болнице, врати у богослужбену намену и тиме исправи једна историјска неправда.

Управник за војно здравство Министарства одбране, начелник проф др Зоран Поповић, бригадни генерал, известио је Епископа нишког о повољном одговору на молбу. Тиме је дугогодишње очекивање Цркве у Нишу да се капела врати у богослужбену функцију испуњено, на чему се је Епископ нишки писмено захвалио.

Јучерашњи сусрет је протекао више него срдачно уз топлу гостопримљивост управника Војне болнице г. пуковника Витаса и његових сарадника. Управник је Епископу нишком показао и споменик из 1919. године нашим сународницима страдалим и похрањеним унутар круга војне болнице. То је, уз чињеницу да је капела просторно близу ''Ћеле Куле'', Епископа нишког подстакло да благослови и објави да ће по адаптацији капела бити посвећена Светим нишким новомученицима, што је све присутне обрадовало.

На крају састанка, Епсикоп је пожело да се што пре започне Служба Божја у капели Светих новомученика нишких и да се свако одговорно прихвати свог удела у остваривању овог циља.

Извор: Епархија нишка