Састанак вероучитеља и катихета Епархије бачке

Састанак вероучитеља и катихета Епархије бачке
Састанак вероучитеља и катихета Епархије бачке
Састанак вероучитеља и катихета Епархије бачке
Састанак вероучитеља и катихета Епархије бачке

Са благослову Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја, а у оквиру припрема за почетак нове школске 2016/17. године, у суботу 20. августа 2016. године, одржан је редован састанак вероучитељâ и катихетâ Епархије бачке.

Састанку је претходила света Литургија у Саборном храму у Новом Саду којом је началствовао протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, архијерејски намесник новосадски први, уз саслужење протонамесника Миладина Бокорца, архијерејског намесника жабаљског, претвитера Саве Николића, архијерејског намесника сомборског, презвитера Жељка Латиновића, координатора Катихетског одбора Епархије бачке, и Леа Малешевића, помоћника координатора и шесторице ђаконâ. Заједничарење је настављено у свечаној дворани Змај-Јовине Гимназије, где се вероучитељима и катихетама речима подршке и охрабрења обратио Епископ бачки др Иринеј, председник Комисије за верску наставу у школама у Републици Србији, подсетивши их на значај и одговорност у вршењу дужности предавача верске наставе.

Како би се обезбедило да у највећој могућој мери наставни план и програм Православног катихизиса за основне и средње школе у Републици Србији буде прилагођен узрасту и интересовањима ученика, као и њиховим развојним и емоционалним способностима, стручни тим Комисије за унапређење црквене просвете сачинио је план и програм рада по коме ће се од нове школске године настава изводити. Нови наставни план и програм дело је читаве Цркве засновано на искуствима шеснаестогодишњег прегалаштва вероучитеља у школама и требало би да испуни очекивања и задовољавајуће одговори на захтеве верске наставе у савременом школском систему. Предстоји рад на изради школских уџбеника, за чију су израду позвани сви вероучитељи и катихете да својим сугестијама и предлозима узму активног учешћа. О свему овоме присутне је ближе упознала гђа Снежана Стојковић - Павловић, потпредседница Комисије за верску наставу и саветник за професионални развој и усавршавање у оквиру Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

У наставку састанка говорено је о постојећим проблемима у вези са положајем верске наставе у образовном систему, као и о радно-правном статусу вероучитељâ у школама, којима су на крају уручена решења о наименовањима за службу.

Извор: Епархија бачка