Саучешћа поводом упокојења Архиепископа Христодула

Христодул

Поводом упокојења Архиепископа атинског и све Јеладе Г. Христодула, телеграме саучешћа упутили су првојерарси свих помесних Православних Цркава, црквени великодостојници из целог света, политичари, културни и јавни радници.

Телеграм саучешћа Митрополиту Серафиму упутио је и Римски Папа Бенедикт XVI у коме, између осталог, пише да никада неће заборавити духовну близину са архипастиром Јеладске Цркве и његову братску добродошлицу коју је пружио папи Јовану Павлу II, приликом његове посете Атини у мају 2001. године. Његов долазак у Рим у децембру 2006. године означио је почетак нове ере у односима међу Црквама, а посебно у условима политичког уједињења Европе. Католички верници широм света моле се да душу представљеног раба Божјег Бог сачува у местима где нема бола и уздисања.

На опелу представници Римске Цркве биће Кардинал Пол Поупард, председник Понификалног института за културу, и бискуп Брајан Фарел, секретар Понтификалног савета за унапређење хришћанског јединства.

Поводом упокојења Архиепископа Христодула телеграм саучешћа Свето и свештеном Синоду Јелдаске Цркве упутио је и пречасни Колин Вилијамс, генерални секретар Конференције европских Цркава, у коме пише: "Сви ми у Конференцији европских Цркава смо вест о упокојењу Архиепископа Христодула примили са великом тугом, али смо се уједно захвалили Богу за све што је Архиепископ урадио за свога живота на унапређењу екуменског покрета и међу-хришћанског дијалога. Он је био врло важна личност за Хришћанство, како због свог ангажовања у решавању савремених друштвених проблема, тако и због његовог јаког духовног утицаја на цео континент и на све европске институције."

Поред црквених великодостојника искрене телеграме саучешћа Светом Синоду Јеладске Цркве упутили су и Каролас Папуљас, председник Републике Грчке; Костас Караманлис, грчки Премијер; Тасос Папдопулос, председник Кипра; Јоргос Папндреу, вођа грчке опозиционе партије ПАСОК; Дора Бакојанис, министар спољних послова Грчке; Никитас Какламанис, атински градоначелник; Василис Папагеоргопулос, градоначелник Солуна; и многи други.

Извор: www.ecclesia.gr