Савет Европе: Величанствена лепота Свете Софије превазилази религије

Council of Europe: The magnificent beauty of Hagia Sophia transcends religionsСвета Софија  је „једно је од најважнијих места светског наслеђа и знаменити символ узајамног деловања култура и саживота култура. Чудесна лепота Свете Софије превазилази религије“.

Ове реченице су унете у резолуцију коју је усвојио надлежни Комитет за културу, науку, образовање и медије Савета Европе, гласовима 25 за, 2 против и 2 уздржана.

Резолуција поводом  претварања овог светског споменика културе у џамију резултат претходног  доброг ангажовања посланика из Грчке и њихових колега из Кипарске Републике.

У завршној резолуцији коју је усвојило Веће Савета Европе наведено је: „Промена статуса Свете Софије у Цариграду из музеја у џамију 13. јула 2020. године указује на равнодушност Турске према културним и верским вредностима. Света Софија је једно од најважнијих места светског наслеђа и знаменити је символ узајамног деловања култура и саживота култура.

Чудесна лепота Свете Софије превазилази религије. Као архитектонско ремек-дело имало је широк утицај и на западну и на исламску уметност. Кршење овог јединственог наслеђа је неприхвативо и за осуду је. То представља и корак назад ка раздору, који јасно подрива секуларни идентитет Турске и мултикултурално наслеђе.“

У закључку резолуције се наводи: „Ова одлука о претварању цркве у џамију такође је у супротности са основним вредностима и начелима Парламентарне скупштине, посебно по питању међуверског, међукултурног дијалога и начела саживота.“

Са енглеског превела Сања Симић де Граф