Савет УН о правима човека донео прву резолуцију о заштити хришћана на Блиском истоку

На иницијативу Русије, Ватикана и Либана, на 28. заседању Савета о правима човека УН прихваћена је резолуција „о подршци права хришћана и других заједница, нарочито на Блиском истоку“.

Појаву ове резолуције диктирао је катастрофални положај блискоисточних хришћана на које су се обрушила незапамћена гоњења од стране тзв. „Исламске државе“ и других групација.

„Опстанак религијских заједница озбиљно је угрожен. Посебно су погођени хришћани. Ових дана и сам њихов опстанак доведен је у питање,“ истиче Савет.

Састављачи документа истичу: „Милиони људи су били расељени или приморани да напусте своја вековна огњишта. Они који остају у зонама сукоба или у подручјима у којима владају терористичке групе, живе у сталној опасности услед кршења људских права, репресије и злоупотреба. Како заједнице, тако и појединци бивају жртве варварских чинова насиља: лишавају се домова, истерују се из својих завичаја, продају се у ропство, убијају, обезглављују се или живи спаљују. Десетине хришћанских цркава и древних светиња свију религија уништавају се.“

Земље које су прихватиле ову резолуцију, апелују на међународну заједницу да „подржи дубоко укорењено историјско присуство свих етничких и религијских заједница на Блиском истоку“, и „да се покажу на делу ангажовања на поштовању права свакога, посебно права на слободу религије, које је уцртано у темељне међународне инструменте о људским правима“.

Први пут је на високом међународном нивоу изнет проблем прогањања и дискриминације хришћана на Блиском истоку. Резолуцију је потписало 65 земаља. Усвајање овог документа предложила је Руска Федерација.

Важну улову у састављању овог документа одиграли су Руска Православна Црква и Царско православно палестинско друштво које је 2. марта ове године уредило значајну међународну конференцију о ситуацији хришћана на Блиском истоку одржану између заседања Савета о људским правима УН.

Извор: Руска Православна Црква (превео Р. Ракић)