Савиндан прослављен у Ублима у Кучима

Савиндан прослављен у Ублима у Кучима
Савиндан прослављен у Ублима у Кучима
Савиндан прослављен у Ублима у Кучима
Савиндан прослављен у Ублима у Кучима

Празник Светог Саве, првог српског Архиепископа, учитеља и просветитеља прослављен је у Саборном храму Вазнесења Господњег на Ублима, парохије Кучко – братоножићке и љеворечке. Празник је започео светом Литургијом коју је служио парох јереј Драгослав Ракић уз појање дјеце полазника вјеронауке на Ублима.

У наставку свете Литургије услиједила Светосавска приредба која је започета химном Светом Сави коју су поред дјеце пјевали сви присутни заједно, затим су дјеца показала своја умијећа у рецитацијама и пјевању духовних пјесама посвећених Светом Сави. Потом је свештеник поздравио дјецу и вјерни народ и прочитао дивно писмо Светог владике Николаја дјеци за школску славу 1936. године у којем Свети владика Николај поучава дјецу како треба да се владају, које знање је истинско знање, које учење је истинско учење.

Том приликом парох је изразио и ријечи жаљења: - Није добро што је данашње школство и просвета обезбожена и неосвећена и непросвећена благословом Светог Саве и самим именом његовим, који је поставио темељ свакој нашој школи, свакој нашој цркви, темељ и специфичност нашем свесловенском и свесрпском идентитету на простору свих српских и поморских земаља, темељ и име сваке породице, којим се у цијелом свијету разликујемо од других. Просвете и просвећености праве нема и она је бесмислена ако у њој нема самог коријена њене ријечи а то је светост, светост је та која може на вјечном плану некоме да да просвећеност и свјетло у тами свега пролазног и пропадљивог, а једна од тих свјетиљки нешег народа јесте Свети Сава. И наша локална школа на Ублима под утицајем других је одбацила своју свјетиљку која ју је некад водила, и не само свјетиљку него и најосновнију писменост и културу, у толикој мјери хладна, без духа и неписмена да се не зна на наша писма, позиве и молбе одазвати и заједно са свим ђацима да прославимо празник Светог Саве, не могу или не желе се одазвати, или не знају писмо Светога Саве, ако не знају писмо могли су барем крст ставити, а како да ставе крст кад сједе у тами и кад им се коси са просветом… Нека је свима нама срећна и благословена школска слава и њима који не дођоше јер Свети Сава је савремник све дјеце из свих времена и вијекова и никада неће престајати бити школска слава и слава и патрон свих нас.

У наставку свечаности услиједила је традиционална додјела поклон пакетића за најмлађе којем су се наравно без поговора сви највише обрадовали.

свештеник Драгослав Ракић

Извор: Митрополија црногорско-приморска