Савиндан свечано прослављен у манастиру Ђурђеви Ступови

Савиндан свечано прослављен у манастиру Ђурђеви Ступови
Савиндан свечано прослављен у манастиру Ђурђеви Ступови
Савиндан свечано прослављен у манастиру Ђурђеви Ступови
Савиндан свечано прослављен у манастиру Ђурђеви Ступови

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је на празник Светог Саве, са свештенством, Свету службу Божју у манастиру Ђурђеви Ступови.

У архипастирској бесједи, којом се обратио бројним вјерницима, Преосвећени Епископ је казао да је манастир Ђурђеви Ступови ушао у биографију Светог Оца нашег Саве и представља важан дио његове земаљске биографије, али и његовог небеског житија.

"Светитеље Божје Господ објављује преко њихових чудеса и тиме што се види да је њихово дјело увијек актуелно, да је њихов дух увијек присутан, као што је дјело Светог Саве увијек актуелно, поучно и дјелотворно, јер му Бог даје дјелотворност, а његов дух је присутан међу нама и његово благодатно заступништво сви осјећамо, сви га у помоћ призивамо као светитеља Божјег, као онога који је добио слободу пред Богом да се моли за нас“, рекао је Владика будимљанско-никшићки.

Он је подсјетио да је Свети Сава, као архимандрит студенички, долазио неколико пута у манастир Ђурђеве Ступове, те је ова светиња његовим благословом освештана. Поуздано се зна да је Свети Отац наш Сава овдје боравио у вријеме подизања Ђурђевих Ступова, а потом и приликом устоличења хиландарског монаха Јакова за првог Епископа новоосноване Будимљанске епископије.

"Тамо гдје су Немањићи правили своје гробне задужбине, као што је жупан Првослав, Немањин брат од стрица, овдје подигао задужбину и у њој се сахранио као ктитор, то су земље Немањића, јер Немањићи, као ни други средњовјековни владари хришћански, своје гробне задужбине нијесу подизали на туђој, нити на освојеној земљи, него на наслијеђеној земљи. То нешто значи и то треба да знамо“, поручио је Епископ Јоаникије.

Свети Сава је као младић управљао хумском земљом двије године, а потом је напустио овај свијет и отишао да сав свој живот посвети Богу на службу у Светој Гори Атонској.

"Напустио је своје отачаство, али му се вратио као апостол Христов, као онај који ће га препородити, који ће му удахнути дух, који ће га објединити. Сви владари из рода Немањића били су велике личности, већина њих су и свети, али, ипак, Свети Сава је за своје отачаство урадио више од свих. Он је свом отачаству дао дух зато што га је везао за Небеско отачаство, за виши Јерусалим, за Царство небеско, зато што га је научио, просветио, осветио и везао за небо“.

"Послије нас је и Свети кнез Лазар, када је дошло да пропадне српска држава, поучио својим примјером да се вежемо за небеску отаџбину ријечима: „Земаљско је за малена царство, а небеско увијек и довијека“. То може да изусти само онај ко зна за вјечне вриједности, а та свијест је била јача и вриједнија од државе и она је, послије пет вјекова, обновила државу. Свијест је, драга браћо и сестре, много важна, а вјера је темељ свега, према томе, Свети Сава је учитељ вјере. Он је овом народу дао вјеру као духовни огањ, као духовни мач, као духовну силу да њоме може да преброди сва искушења, која га сналазе на бурном мору живота“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Јеванђелску, апостолску вјеру у Христа Бога живога, којој нас је научио Свети Сава, треба да његујемо и унапређујемо и да нашу дјецу, нагласио је Преосвећени владика Јоаникије, учимо да је Свети Сава слављен у цијелом српству.

"Никако немојте заборавити да је Црна Гора себе увијек доживљавала као дио српства, па су у 19. вијеку све наше школе у Србији, у Аустроугарској монархији гдје су живјели Срби и у Црној Гори, узеле да славе Светог Саву, дјеца да се саберу и да чују ријеч о Светом Сави, свом највећем учитељу и просветитељу. Тако је било у вријеме кнеза Данила Петровића у Црној Гори, али, не прославља се Свети Сава у Црној Гори тек од тада, као што причају злонамјерни, неодговорни људи, незналице које обмањују овај народ“.

"Још у доба Црнојевића имамо одлична свједочанства о култу Светог Саве у Црној Гори, а осим тога, кад погледамо како су украшени наши манастири и цркве, ако у тим нашим светињама у Црној Гори нема култа Светог Саве кроз вјекове од Михољске Превлаке, будимљанске Епархије, манастира Мораче и других светиња, онда га нема нигдје. Према томе, треба да знамо коме припадамо, ко нам је учитељ, да није било Светог Саве не би послије њега било ни оних великих његових наследника“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки.

Током Литургије благосиљан је и преломљен славски колач.

Поводом празника Светог Саве, имендан је прославио монах Сава Вукајловић, сабрат манастира Ђурђеви Ступови.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка