Савиндан у Аустралији

Савиндан у Аустралији
Савиндан у Аустралији
Савиндан у Аустралији
Савиндан у Аустралији

Флемингтон - Црква Светог Саве у Флемингтону прославила је храмовну славу литургијским сабрањима 26. и 27. јануара. На Дан Аустралије, у четвртак 26. јануара, Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ Иринеј, уз учешће сиднејских свештеника Ђуре Ђурђевића, Владислава Ђорђевића, Бошка Матића, Јована Весића, старешине храма Саше Чолића и ђакона Немање Мрђеновића. На дан Светог Саве у јутарњим часовима је служена Света Литургија, а у вечерњим сатима су најмалађи парохијани, полазници школе веронауке и српског језика, извели пригодан уметнички програм. На опште одушевљење присутних деца су рецитовала одабрану светосавску поезију српских песника и врло успешно извела кратак дечији драмски комад ''Супер Хероји''.

Мона Вејл - У недељу, 29. јануара 2012. године парохија Светога Саве из Мона Вејла прославила је славу свог прокатедралног храма. Свету Службу су служили протојереј-ставрофор Саша Радоичић и ђакон Желимир Миловић. Храм је био препун верног народа а причестило се и јако пуно деце из црквене школе и фолклора. Прота Саша је подсетио на значај Светога Саве за нас православне Србе: - Данас многи говоре за себе да су „светосавци“, а не труде се да живе као православни хришћани. Мисле да је довољно говорити и знати о животу Светога Саве да би неко био „светосавац“. Заборављају да је свети Сава  читавог свог живота следио само Христа и Његово Јеванђеље. Занемарују  чињеницу да је Растко Немањић оставио све да би кренуо за Христом. Не схватају да је Светосавље у ствари истинско слављење јединога Бога. Данас више него икад је потребно да ми који смо у имиграцији поведемо рачуна о томе кога наша деца следе и ко им је узор у животу. Ако им узор није Христос, онда ће бити далеко и од Светога Саве и од својих предака.

Илајн - У недељу, 29.01.2012 године, одржан је редовни Светосавски фестивал у манастиру Светог Саве у Илајну. Почетак прославе највећег међу синовима Српским - Светог Саве Српског, започео је свечаном Архијерјеском Литургијом у старом манастирском храму посвећеном Светом Сави. Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ Г. Иринеј. Поред многобројног верног народа, Светој Архијерејској Литургији су присуствовали и високоуважени гости Митрополије Аустралијско-Новозеландске прослављени српски кошаркаш Владе Дивац са супругом Аном и директорицом хуманитарне фондације Ана и Владе Дивац, г-ђомАном Кошел, као и Њена Екселенција Неда Малетић, амбасадорка Србије у Аустралији. После Литургијског сабрања одржана је презентација о Хуманитарном фонду Ана и Владе Дивац у којој је присутнима предочен делокруг рада фонда, оно што је до сада урађено, и оно што је у плану да се уради. Епископ Иринеј  је у свом надахнутом обраћању апострофирао значај и допринос хуманитарног фонда Ане и Владе Дивац, позивајући народ да своју исконску, и већ, препознатљиву српску светосавску љубав и дарежљивост, и овога пута изрази својом подршком фонду. Φестивалу је присуствовало више хиљада људи, а цела манифестација протекла је у истински светосавском расположењу и духу.

Канбера - Парохија Светог Саве са Фарера прославила је недавно своју храмовну славу, првог Архиепископа српскога и оца нашега Светога Саву. Свету Архијерејску Литургију том приликом служио је Преосвећени Владика Иринеј уз саслужење оца Серафима, свештеника абориџинског порекла који је на челу абориџинске мисије Руске Заграничне Православне Цркве, оца Горана Ћећеза, локалног парохијског свештеника, оца Јакова Јовића, протођакона Животе Петровића и ђакона Немање Мрђеновића.Неколико стотина људи окупило се на свечаној прослави а посебан печат дало је присуство прослављеног српског спортисте и хуманисте г. Владе Дивца као и необично много представника дипломатског кора. Поред Њене Екселенције, србијанске амбасадорке у Аустралији гђе Неде Малетић, присутни су били и амбасадори Грчке, Румуније, Словачке, Украније, Аустрије и Либана, као и Високи представници УНХЦР-а и  Међународне канцеларије за миграције. Након славског програма, на коме су наступили фолклорне групе "Дража Михаиловић" и "Стефан Немања" као и ученици српске школе, приказан је и кратки филм Фондације Дивац, након чега се скупу обратио и сам Владе Дивац. Народ окупљен на слави помогао је својим прилозима Фондацију, однсно изградњу домова за избеглице у Србији, сакупивши овом приликом око осам хиљада долара.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Савиндан у Аустралији
Савиндан у Аустралији
Савиндан у Аустралији
Савиндан у Аустралији
Савиндан у Аустралији
Савиндан у Аустралији
Савиндан у Аустралији
Савиндан у Аустралији