Савиндан у Борову

Прослава Светог Саве ове године у Борово је почела пре самог празника. Наиме, у просторијама КУД Бранислав Нушић одржана је Светосавска академија 25. јануара 2017. године у организацији КУД Просвета, на коме су узели учешћа многи ученици ОШ Борово, а јереј Марко Шукунда је одржао свечану беседу.

Након завршетка академије уследио је коктел и послужење и сви су радосни отишли својим домовима ишчекивајући сутрашњи празник. Уочи празника служено је празнично вечерње уз присуство верника који су дошли да се помоле свом молитвенику пред Господом. Освануо је и веома лепо, али и хладано јутро, на дан Светог Саве. Пре почетка свете Литургије, коју су служили боровски свештенослужитељи протојереј-ставрофор Чедо Лукић, умировљени други парох боровски протојереј Миленко Гребић и јереј Марко Шукунда са протођаконом Драганом Сердаром, народ је почео да пристиже у свети храм.

До почетка Литургије храм је био испуњен верницима, просветним радницима и школском децом. Певницу је водио богослов Милан Лукић са верницима из Борова. На светој Литургији је проповедао свештеник Марко Шукунда, који је истакао значај Светог Саве и његовог дела за српски народ.

На крају богослужења преломљен је славски колач и освећено славско жито, које је ове године припремио овогодишњи кум г. Љубан Мићановић из Борова са породицом. На крају обреда куму и његовој породици отац Чедо је захвалио на свим даровима и пожелео им много здравља, среће и напретка у животу. Како то традиција налаже, кумства се за следећу годину прихватио г. Јован Ковачевић.

На крају, у светом храму ученици ОШ Борово рецитовали су песмице о Светом Сави, а све их је даривао овогодишњи кум. После рецитација у свечаној сали парохијског дома смо је кум припремио послужење за сву децу и присутне вернике.

У просторијама ОШ Борово наставници са школском децом припремили су Светосавску академију. Пре почетка програма обратио се г. Тихомир Јаковљевић, директор школе, а затим се приступило освећењу славског жита и ломљењу славског колача које је припремила овогодишња школска кума гђа Радмила Латас, директор вртића „Златокоса“ у Борову, са породицом.

Кратком беседом обратио се свештеник Чедо Лукић. Улседио је програм који је припремљен од стране наставника и вероучитеља са школском децом.

Извор: Епархија осечкопољска