Савиндан у Грачацу

На Савиндан, Преосвећени Епископ жички г. Јустин служио је свету архијерејску Литургију у Грачацу. Саслуживали су архијерејски заменик протојереј-ставрофор Љубинко Костић, архијерејски намесник жички протојереј-ставрофор Ненад Илић и протођакон Александар Грујовић. Појали су Марија Топаловић, Иван Трајковић и Срђан Благојевић.

Храм у Грачацу потиче са почетка 13. века. Претпоставља се да је подигнут на већ постојећем црквишту. Долазећи у засеок Грачаца, у Отроке, са својим оцем преподобним Симеоном, да црпе материјале (особито креч, који се и данас овде у многим породицама производи) за градњу Свете Жиче, Свети Сава уздиже храм у славу Пресвете Богородице и празника Ваведења. Храм се налази у подножју Гоча, недалеко од Врњачке Бање. Поред њега протиче грачачка река (брзи, бујични, планински поток). Окружен је старим гробљем које је одавно прекрила шума. Ново гробље потиче  из половине 19. века.  Кроз векове храм је састрадавао са својим народом од злочестивих Агарјана, али га је народ стално обнављао. Последња велика обнова, пре ове у наше време, десила се 1812. године и од тада храм прославља свога првог ктитора Светитеља Саву Српског. У порти храма у близини наоса и олтара, у протеклих 150 година сахрањена су два свештеника. један је из староседелачке породице Аћимовића, а други је доскорашњи свештеник Милијан Тришић (1982-2013). Преко пута храма налази се основна школа из 1909. године. Храм и целокупан амбијент потсећа на љубав Светог Саве према вери, држави и народу српском.

На светој Литургији Епископ је доделио орден Светог Саве другог реда г. Николи Божилову, председнику Црквене општине грачачке. Од 1926. године када је орден Светог Саве петог реда добио Живко Михајловић из Новог Села, ово је обнова те богоугодне традиције. Орден је додељен као израз благодарности за несебичну љубав, материјалну и сваку другу помоћ коју је указао према храму, парохијском дому и целокупном храмовном окружењу у Грачацу.

Мноштво деце различитих узраста је испунило храм и порту. У беседи, Епископ се обратио малој и великој деци- верном народу Божијем. Истакао је светао пример и житије Светитеља Саве, који нас задивљује својом величином и подвигом који је учинио на свим плановима црквеног и државног живота.  Подсетио је да су Срби православни народ који се назива још и светосавским. Свети Сава нас је приближио Богу и “понашио“ нас као Христов народ, поучио је Епископ. Указао је и на узвишеност позива Светог Саве за нас, да будемо народ Божији.

Након Свете Литургије, Преосвећени је саслушао најмлађе рецитаторе и поделио светосавске пакетиће. Потом се приступило славској трпези коју је спремила породица Живковић из Подунаваца, Момчило и Олга са децом Савом, Макаријем и Надеждом.

Извор: Епархија жичка