Савиндан у Гучи

Савиндан у Гучи
Савиндан у Гучи
Савиндан у Гучи
Савиндан у Гучи

Светом Литургијом у цркви Светог архангела Гаврила у Гучи, на којој су се ђаци основци причестили, започела је прослава Савиндана у Гучи. Свету Литургију је служио протојереј Радован Стевановић, уз саслуживање протојереја-ставрофора Милуна Ивановића и ђакона Момчила Славковића.

После ломљења славског колача у храму, основци су учествовали у рециталу, а уз пакетиће са слаткишима, на дар су добили и књиге о Свеом Симеону, Светом Сави, Светом Симону и манастиру Жичи. Након послужења у парохијском дому, у Основној школи „Академик Миленко Шушић“ и Средњој школи „Драгачево“, парохијски свештеници су у присуству професора, представника локалне самоуправе и ученика пресекли славски колач и одржане су Светосавске академије. У главном делу програму основаца, ученици су у улогама наратора, Светог Саве и његових родитеља приближили публици одлазак Растка Немањића на Свету Гору.

У драмско-рецитаторском делу „Раскршће“, ученици Средње школе „Драгачево“ показали су примере различитих изазова који данас постоје, а који у себи крију бројне опасности, као што су дрога, алкохол, негативни утицаји масовне културе и друго. Насупрот тим примерима, кроз казивање текстова о Светом Сави и његових поука о врлинама којима се човек преображава, показали су и колико им православље омогућава да се развију као здраве и целовите личности које ће бити у стању да увек раздвоје добро од зла. Ученици су са својим вероучитељима и професорима, холове школа украсили паноима посвећеним Савиндану.

Извор: Епархија жичка