Савиндан у Херцеговини

Савиндан у Херцеговини
Савиндан у Херцеговини
Савиндан у Херцеговини
Савиндан у Херцеговини

Билећа - Поводом празника Светитеља Саве који је у Билећи слава Саборног храма, Општине Билећа, просвете и школа, у саборишту Црквене општине Билећа уприличен је светосавски пријем, коме су присуствовали начелник Општине Билећа г. Миљан Алексић, предсједник СО Билећа г. Јово Папић и његов замјеник г. Немања Папић, представници просвете на челу са г. Николом Асановићем, директори школа „Голуб Куреш“ , „Петар Петровић Његош“ и „Свети Сава“ са професорима и наставницима, представници Војске и полиције, као и представници КУД „Влатко Вуковић“, „ ЗК Освит“, „Зора Херцеговине“, „Владимир Гаћиновић“, затим представници издавачке куће „ДОБ“, представници извиђача „Старина Новак“ и дјечијег вртића “Будућност“, као и директор радија Билећа и директор Дома културе са сарадницима. Сви честити људи из ових организација на посебан начин прослављају празник Светитеља Саве, а сви заједно учествују у светој Литургији и свечаној литији на дан прослављања славе којом смо сви обједињени.

Мостар - Овогодишња „Светосавска бесједа“ отворена је традиционалним концертом у организацији Српске православне црквене опшптине Мостар, СПКУД Гусле и СПКД Просвјета ГО Мостар. У Хрватском дому Херцег Стјепана Косаче, у дворани Краљице Катарине, пригодан програм припремили су ученици православне вјеронауке, кроз пјесме, свирања и рецитације. Наступилис у и чланови женског хора и фолклорне секције СПКУД Гусле. Слово о Светом Сави произнио је парох чапљински јереј Данило Боро истакавши том приликом значај просвјетитељске, учитељске, државничке и законодавне улоге првог српског архиепископа. Празновање је настављено кроз недјељно евхаристијско славље у цркви Рођења Пресвете Богородице на Бјелушинама, манастиру Житомислић, и у цркви Вазнесења Господњег у Бијелом Пољу. Вјероучитељице су у част Светога Саве припремиле славски колач жито. Након свете Литургије најмлађи су се представили пригодним рецитацијама, за које су били награђени пакетићима.

Требиње - У прeпунoм Дoму културe у Требињу oдржaнa је трaдициoнaлнa Свeтoсaвскa акaдeмиja, кojу oргaнизуje грaд Tрeбињe и Eпaрхиja захумско-херцеговачка. У oквиру прoгрaмa Aкaдeмиje, Грaдскa упрaвa Tрeбињe дoдjeлилa je пoвeљe грaдa увaжeним трeбињским љeкaримa, прим. др Maриjи Цвjeтaнoвић-Бoшњaк, дугoгoдишњeм хирургу трeбињскe бoлницe, и прoф. др Mиjaту Прцoвићу, дугoгoдишњeм нaчeлнику кaрдиoлoгиje нa ВMA у Бeoгрaду. O Свeтoм Сaви бeсjeдиo је jeрoмoнaх Димитриje из мaнaстирa Tврдoш. У бoгaтoм културнo-умjeтничкoм прoгрaму учeстoвaли су Хoр Tрибуниa, учeници свих трeбињских oснoвних шкoлa, учeници Цeнтрa Срeдњих шкoлa и Гимнaзиje Joвaн Дучић, Жeнскa пjeвaчкa групa Нaгoркињe, учeници и прoфeсoри Mузичкe шкoлe Tрeбињe, Кaмeрни хoр Хeрцeгoвaчкe Грaчaницe.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка