Савиндан у Херцеговини /други део/

Савиндан у Херцеговини /други део/
Савиндан у Херцеговини /други део/
Савиндан у Херцеговини /други део/
Савиндан у Херцеговини /други део/

Гацко - Празник Светог Саве, првог српског архиепископа, свечано је прослављен у Гацку Божанственом Литургијом којом је началствовао јереј Данило Дангубић. Благословени су крсни хљебови које су на свету Литургију принијели директори гатачких школа, Средњошколског центра Перо Слијепчевић и Основне школе Свети Сава. Светосавска академија је окупила велики број заинтересованих.

Клепци - Свети Сава је ове године свечано прослављен у парохији чапљинској служењем свете Литургије у храму Светог Преображења Господњег у Клепцима. Рецитацијама о Светом Сави најмлађи су након свете Литургије још једном посвиједочили да је највећа похвала Бога и угодника Божијег из уста мале дјеце. за шта су, као што и приличи, била даривана пригодним пакетићима.

Дужи - На Светог Саву у манастиру Дужи свету Литургију је служио отац Немања Дражић, уз присуство бројног вјерног народа.

Требиње - У Саборном храму у Требињу на Светог Саву служена је света Литургија уз присуство великог броја вјерног народа. У прeпунoм Дoму културe у Требињу oдржaнa је трaдициoнaлнa Свeтoсaвскa акaдeмиja, кojу oргaнизуje грaд Tрeбињe и Eпaрхиja. У oквиру прoгрaмa Aкaдeмиje, Грaдскa упрaвa Tрeбињe дoдjeлилa je пoвeљe грaдa увaжeним трeбињским љeкaримa и тo прим. др Maриjи Цвjeтaнoвић-Бoшњaк, дугoгoдишњeм хирургу трeбињскe бoлницe, као и прoф. др Mиjaту Прцoвићу, дугoгoдишњeм нaчeлнику кaрдиoлoгиje нa ВMA у Бeoгрaду. O Свeтoм Сaви бeсjeдиo је jeрoмoнaх мaнaстирa Tврдoш oтaц Димитриje. У бoгaтoм културнo умjeтничкoм прoгрaму учeстoвaли су: Хoр Tрибуниa, учeници свих трeбињских oснoвних шкoлa, учeници Цeнтрa Срeдњих шкoлa и Гимнaзиje Joвaн Дучић, Жeнскa пjeвaчкa групa Нaгoркињe, учeници и прoфeсoри Mузичкe шкoлe Tрeбињe, Кaмeрни хoр Хeрцeгoвaчкe Грaчaницe.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка