Савиндан у Јужној Африци

Савиндан у Јужној Африци
Савиндан у Јужној Африци
Савиндан у Јужној Африци
Савиндан у Јужној Африци
Савиндан у Јужној Африци
Савиндан у Јужној Африци
Савиндан у Јужној Африци
Савиндан у Јужној Африци

Српска црквено-школска општина Свети Сава из Јоханесбурга, Светосавска школа која активно ради у оквиру ЦШО и светосавски српски народ, у духовно-празничној атмосфери, у недељу 29. јануара 2012. године, свечано су прославили своју славу - Савиндан.  Прослава првог српског архиепископа и просветитеља започела је Светом Литургијом у храму Светог апостола Томе коју је служио старешина храма архимандрит Пантелејмон.

На Светој Литургији се причестио већи број деце, а прочитана је и беседа Светог оца Јустина Ћелијског у којој овај новојављени светитељ Божји указује нашем народу на светосавски пут спасења, вере и љубави и саветује родитеље да своју децу доводе у свети храм и уче их вери, љубави и свим хришћанским врлинама. Прослава се наставила дечјом приредбом, молитвом и пригодним програмом у црквеној сали.

Професор разредне наставе Виолета Мариновић, која води школу Свети Сава у Јоханесбургу, отворила је дечју приредбу поздравивши присутне и најавивши двадесет петоро деце које су она и отац Пантелејмон припремили за рецитовање стихова о Светом Сави. Српска деца из Јоханесбурга, узраста од 5 до 15 година, без треме су рецитовали песме о Светом Сави заслуживши велике аплаузе присутних парохијана и поклоне: иконе Светог Саве и Светог Симеона и слаткише. Учествовала су деца из породица Лазовић, Пантовић, Пешић, Вујовић, Јовановић (две породице), Шакота, Кокот, Јаковљевић, Вујићић, Ђорђевић (две породице), Мариновић, Туцаковић, Јанкуловски, Петровић, Пухача, Митић. Друштво им је правило још пуно светосавске деце који су са пажњом посматрали рецитал, учећи и полако се припремајући да учествују следеће године и да и они на тај начин допринесу слављењу најмилијег српског детета – принца Растка Немањића, потоњег Светитеља Саве. 

По завршетку дечје приредбе сви заједно смо отпевали Светосавску химну “Ускликнимо с љубављу”, а затим је отац Пантелејмон, заједно са домаћинима славе и децом из школе и парохије, освештао славско жито и колач. Домаћини славе су били наши парохијани Саша Мандић који живи у Јоханесбургу (иначе родом из Аранђеловца) и Слађан Николић који живи у Габорону, у Боцвани (иначе родом из Чачка). Ови примерни, истински и честити српски домаћини из срца Шумадије и Западне Србије, су уложили труд и жртву и побринули се за припрему и улепшавање храма и црквене сале као и за свечану и богату славску трпезу, показавши се на тај начин истинским родољубима и светосавцима и на делу посведочивши љубав према Светом Сави, свом српском роду и својој Светосавској Цркви. На крају званичног и свечаног дела прославе, после дужег временског периода, на општу радост присутних, у црквеној сали се нашем народу представио новоформирани КУД “Балкан” извевши игру из врањанског краја “Врањанска свита”, кореографа Зорана Лагатора. Раздрагани играчи (њих двадесетак) и наши парохијани су уживали у овом првом званичном јавном наступу КУД-а “Балкан” и тиме најавили плодоносну сарадњу са ЦШО и светлу будућност нашег фолклора у Африци, имајући у виду да после петнаестогодишње паузе у Јузној Африци, сада, за кратко време имамо оформљена два фолклорна друштва.

Чланови Црквеног Одбора из Јоханесбурга