Савиндан у Јужној Америци

Савиндан у Јужној Америци
Савиндан у Јужној Америци
Савиндан у Јужној Америци
Савиндан у Јужној Америци

У недељу, 31, јануара 2016. године, у Буенос Аиресу свечано је прослављен празник Светог Саве, првог српског архиепископа и просветитеља. Прослава је одржана у цркви Светог Саве, која је тако прославила и своју храмовну славу.
Празновање је започело претходне вечери вечерњом службом и бдењем са благосиљањем славских колача. У недељу, свету литургију је служио архимандрит Кирило (Боjoвић), архијерејски заменик, уз саслужење свештеника Стевана и ђакона Бориса (Руска Загранична Православна Црква).

Хор је водила сестра Лидија. У литургијском слављу учествовала је и делегација Амбасаде Републике Србије. Учествовао је и велики број деце и верника који су се причестили светим даровима на дан празновања овог светитеља који је учврстио у православљу српски народ.

У својој проповеди коју је преводила гђа Љиљана Миловић, отац Кирило је истакао да је Свети Сава, након обиласка великог броја манастира и страних држава, поучен културом и духовнушћу Византије, написао збирку канона и закона, која је названа “Савин Номоканон" (Савино Законоправило). Ови закони и правила били су намењени не само цркви, већ и уопште српском народу и почели су да служе као први устав државе и Српске Цркве. Због тога се Свети Сава сматра просветитељем српским. Међутим, врло је битно то да се овде није радило само о писању закона од стране Светог Саве, већ његов животни пример показује да је он и испунио све о чему је писао. Његовим примером живота по законима, које је сам написао, дао је снагу и значај тим законима.

Након Литургије, сви су били позвани на свечани ручак, који је организовао Црквени одбор. Отац Стефан је узео реч, обавестивши присутне о активностима чланова одбора током целе године. Указао је и на епархијске пројекте који су реализовани током године, а посебно на “Житија Светих”, то јест Охридски пролог, затим календар за 2016 годину., као и недавно одштампано издање молитвеника на шпанском језику, а који је већ доступан у нашим храмовима. -Сва ова издања, истакао је отац Стефан - настају захваљујући посвећеношћу нашег митрополита Амфилохија, који нам је увек говорио да је читање духовних књига од фундаметалног значаја за духовно узрастање наших парохија. Зато, будимо послушни нашем митрополиту Амфилохију, понесимо нашим кућама ове књиге и читајмо их свакодневно!

Након тога, др Илија Јовановић, председник Црквеног одбора цркве Светог Саве, захвалио је присутнима на учешћу и замолио да наставимо заједнички да радимо на добро Цркве. На послетку, инжењер, г. Ћурувија, објавио је почетак недељних ручкова током месеца фебруара у сали цркве Светог Саве, а којим ће се оживети овај духовни центар пратећом тематиком православне духовности, културе и српске традиције.

Прослава Светог Саве у парохији Светог Николаја Велимировића

У недељу, 31. јануара 2016. године, после Литургије коју је служио јереј Душан Михајловић, одржана је скромна свечаност у част великог просветитеља Срба - Светог Саве. Празник је пренет са 27. јануара на недељу како би парохијани могли да у што већем броју увеличају спомен на најзначајнијег светитеља српског народа. Након отпуста, малишани Огњен Филиповић и Владислав Михајловић рецитовали су песме "Српска слава" и "Завет", после чега су отпевали химну Светом Сави. Славље је затим настављено у Парохијској сали. Иван Филиповић, уз помоћ Ђорђа Стојковића, припремио је српски гулаш, а уз трпезу је била послужена и незаменљива домаћа ракија, а Елена Лањина припремила је за крај чоколадну торту. Осим наших парохијана на служби и ручку су били присутни и православни хришћани из Канаде и Сједињених Држава. У лепој светосавској атмосфери дружење је трајало до касног поподнева.