Савиндан у манастиру Крки

На дан када празнујемо првог српског просветитеља и великог угодника Божјег Светог Саву, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Крки.

-Овај празник од давнина има посебан значај, јер предствља славу свих школа и просветних установа, како црквених, тако и оних државних. Овај дивни светитељ у српски је род донео праву веру и у наслеђе нам оставио, не само школе, болнице и манастире, већ и једну својеврсну светосавску филозофију. Његово учење говори нам како да, угледајући се на нашега светитеља, свој живот усмеримо на прави пут, уску стазу доброте, знања и богоспознаје, поручио је Владика и додао:

-Светосавска филозофија живота састоји се од светогорског учења које нам казује како смртан и пролазан човек може да обесмрти своје биће и постане син Божији по благодати. Свети Сава нам је својим житијем показао како да то учење спроведемо у дело, јер се од младости подвизавао и од светогорских монаха скупљао њихове мудрости да би их касније током свог живота употребио. Његова филозофија показује нам уствари како обожити, не само једног човека, већ читав народ, рекао је Епископ Фотије.

-Први српски архиепископ остао је увек светогорац, онај који тихује и време проводи у молитви. Зато је и постао достојан да кроз њега делује Свети Дух и учини велика дела којима нас је задужио. Широм света, где год има православних Срба, они су се данас окупили  на светој Литургији да заблагодаре Господу и Светом Сави, рекао је Владика.

Након свете службе у манастиру Крки епископ Фотије је свима пожелео срећан и благословен празник уз поруку да се увек поучавамо делима овог великог светитеља.

Извор: Епархија далматинска