Савиндан у Њујорку

Савиндан у Њујорку
Савиндан у Њујорку
Савиндан у Њујорку
Савиндан у Њујорку

Благодарећи издашности и гостољубљу Српског клуба, који је отворио врата својих срца, ове године српска заједница у Њујорку је прославила своју храмовну славу Светог Саву, у недељу 27. јануара 2019. године.

Узвишености празничног дана допринело је присуство Његовог Преосвештенства Епископа источноамеричког г. Иринеја који је предводио свечану архијерејску Литургију. Његовом Преосвештенству су саслуживали протојереј ставрофор др Живојин Јаковљевић, старешина Саборног храма у Њујорку, протојереј Алекса Мићић, протођакони Милош Ждралић и др Јован Аничић.

На светој Литургији су наизменично одговарали црквени хор Саборног храма, под руководством диригента др Милоша Раичковића, и деца фолклорне групе Опанчићи под руководством протођакона др Јована Аничића.

Значајно је напоменути овде да су деца из фолклорне групе по први пут одговарала на јектеније на светој Литургији, што је за сваку похвалу за малишане, њихове родитеље и посебно Српски клуб, који је омогућио деци да се окупљају у својим просторијама, а све са циљем да очувају своју веру, језик и српску традицију. Такође, био је о диван пример где деца свој музички талент, љубав прему своме роду, култури и традицији показују на светим богослужењима и доказују да је тако нешто не само могуће него апсолутно неопходно и корисно за Цркву и народ. На нашој Цркви је да децу и омладину путем организовних школских и културно-уметничких програма подржи морално и материјално како би она могла да наставе на путу својих предака по речима гуслара који поје: Живо певај своме роду да не малаксава, храби, крепи, соколи га да не очајава. Помињи српско име обичаје старе да не пусти бујни коров на своје олтаре. Помињи му славно име наших прадедова, што су пали да на Србу не буде окова.

У својој беседи у току свете Литургије Преосвећени Епископ г. Иринеј, цитирајући стихове песме Растко Војислава Илића Млађег, нагласио да Свети Сава наставља да живи у верном му српском народу кроз његова дела и речи кроз које је утиснио у његово срце кроз хришћанске вредности, веру, наду и љубав. Као такав, не сумња да ће он истрајати да пострадали Саборни храм обнови са жељом и молитвом да Бог да, да се верници на овај празник догодине окупе у своме храму.

По завршеној Литургији деца фолклорне групе Опанчићи су извела веома богат музички програм са песмом, игром и рецитацијама уз пратњу Милана Мајсторовића, који децу већ годинама успешно прати на хармоници. Под вођством креативног кореографа Николе Копривице само за протеклих неколико месеци деца су савладала низ песама и игара што потврђује дечји таленат и изванредну способност кореографа. Програму су допринели још двоје омладинца, брат и сестра, Анђелка и Марко Тихански, на који су својим извођењем на виолини и саксофону веома обрадовали све присутне.

Благодаримо на издашности породицама Јовице и Сузане Галић и Ненада и Јелене Рабреновић, који су свој деци поделиле поклоне као и управи Српског клуба на изванредном славском ручку и несебичном гостољубљу које су показали према свима присутнима. Посебно смо захвални председнику клуба Александру Стојанову, председници фоклора Елизабети Додић, и овогодишњим кумовима Миловану и Соњи Гаици са њиховом децом, као и свим родитељима и учитељима који допринели да се Светосавска прослава организује и одржи. Молимо се Богу да се сарадња са нашим Српским клубом и нашом фолклорном групом продуби и настави, и да се наш храм у блиској будућности обнови у славу Божју и на добробит наше свете Цркве и народа.                                        

протојереј-ставрофор др Живојин Јаковљевић

Извор: Епархија источноамеричка