Савиндан у Осечко-пољској епархији

Савиндан у Осечко-пољској епархији
Савиндан у Осечко-пољској епархији
Савиндан у Осечко-пољској епархији
Савиндан у Осечко-пољској епархији

Бели Манастир - Уочи Светога Саве, у препуној биоскопској сали у Белом Манастиру одржана је светосавска академија. Након Светосавске химне, протојереј-ставрофор Владо Кљајић поздравио је присутне. Светосавску беседу произнео је протонамесник Драган Вукадиновић. Изведен је лепо припремљен програм, који је водио г. Рајко Кнежевић. На дан Светога Саве, у препуној цркви служена је света Литургија. Већина присутне деце приступила је светој Чаши и причестила се, да би потом учествовали у произношењу рецитација. Чланице Кола српских сестара припремиле су, заједно са СКД Просвета, пакетиће и разне понуде за децу и све присутне.

Парох, протојереј- ставрофор Владо Кљајић честитао je славу и казао да се данас узнесемо свом мишљу својом и свим својим лепим осећањима у велико дело Светога Саве. Свети Сава се сав ставио у службу Богу и народу. Он је живео за народ и радио за народ. Његова Црква, народна Црква, коју је он организовао, била је увек са народом и делила његову судбину.

Борово - Данас Срби, сви и свуда, Славе једну исту славу: Прослављају светитеља Свога српског - Светог Саву! Ови стихови једне од небројених песама испеваних овом дивном светитељу из рода нашега одзвањали су храмовима, школама, свечаним дворанама широм Србије и широм земаљског шара, где год Православни Срби живе. Радосно и достојанствено било је и у Борову, где се и ове, као и многих година од давнина, славио Савиндан, слава свих Срба. Евхаристијским сабрањем у цркви Светог Стефана у Борову и узношењем "молитава ума и срца ка Богу", отпочела је овогодишња Светосавска прослава. Храм је био испуњен мноштвом благочестивих и христољубивих Светосаваца, који су усрдним молитвама, топлином вере и привржености својим коренима, загревали прохладни свети храм, преобразивши га у топли дом у којем је била радост и привилегија боравити. За време свете Литургије беседио је старешина цркве, протојереј - ставрофор Чедо Лукић, који је, честитавши славу, поучио верни народ и подсетио на све оно што Свети Сава јесте и што би требао да буде сваком Србину. После службе освештани су славски колач и славско жито, које је у част и помен Светом Сави, принела овогодишња кума Боса Манов са породицом. Кума је део славског колача, као залог, предала Јадранки Моћић која се прихватила кумства за следећу годину. Након овог свечаног чина ученици ОШ Борово произносили су стихове светосавских песама, а за труд и љубав које су показали били су награђени аплаузима и пакетићима. Духовно се насладивши, свечарски расположени, сви окупљени прешли су из Светог храма у спортску дворану боровске основне школе, где је пригодном и увек изузетном Светосавском академијом обележена још једна прослава Светога Саве. Кумови Патрона просвете и школске славе, у основној школи у Борову ове године био је старешина боровске цркве Чедо Лукић са породицом.

Маркушица - Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави речи су Светосавске химне које су и данас, као и свих претходних година одјекнуле у Маркушичкој парохији, најпре у храму Силаска Светог Духа на апостоле, а потом, као што и приличи те се у химни и помиње, у просторијама Основне школе Маркушица. Светосавски славски колач пресечен у храму као и колаче који су послужени у Основној школи, припремио је Ђорђе Тадић са мајком Радмилом из Подриња, а 25 пригодних пакетића Светосавским рецитаторима предшколског узраста припремили су Мирослав и Светлана Мандић са породицом, из Маркушице. По завршетку свете литургије, свечано, литијски, ученици и верни народ прославили су Светог Саву школском академијом, те по завршетку исте приступили свечаном ручку припремљеном у просторијама школе. Школска слава Свети Сава нас и ове године подсећа на све оне хришћанске и људске вредности којима смо поучени животом Светог Саве, данас исказаним у рецитацијама и програмима поводом прославе празника, а које, што због тешких животних прилика или нашег маловерја, не примењујемо. Ипак молитвама нашега Светитеља пред престолом Творца за свој род, као и нашим молитвама Госпоу који се за све стара, зрно горушичино је проклијало и на светлост дана донело људско и хришћанско скривено у нама, које без вере, молитве и братске љубави неће проклијати.

Вуковар - У навечерје празника, 26. јануара, у дворани Хрватског дома у Вуковару одржана је свечана академија у част Светог Саве, првог српског архиепископа, просветитеља и учитеља. Пред многобројним посетиоцима, а у част једног од највећих из рода нашега одржан је пригодан програм у коме су учешћа узели: свештенички хор Епархије осечкопољске и барањске, ВСПД "Јавор", етно група Ђурђевак из Боботе и рецитатори Гимназије Вуковар. Светосавску беседу одржао је г. Марко Шукунда, докторант на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

Беседник је истакао значај и ширину личности Светога Саве, која, по речима чувеног историчара Димитрија Оболенског, оставља без даха његовог биографа. "Свети Сава изводи свој народ на пут просвећености, али не само у смислу образовне просвете, него превасходно просвећености Духом Светим, која за свој центар има савршеног Бога. Човек не може решити проблем човека. То је Растко осетио јаче него ико, осетио је да је човек без Христа ништа, и зато је побегао за Богочовеком и у њему пронашао решење свих проблема који муче душу људску. Христос и Црква Божија су учинили да буде то што јесте, света и непролазна личност, вечна икона Христова." Закључујући беседу нагласио је да Свети Сава није наша прошлост, него наша будућност. Он је стварао аутентичну и отворену српску културу, спремну да од других прими све оно што је достојно да буде примљено, али истовремено способну да одбаци све оно што скрнави људско достојанство. Циљ му је био да његова земља буде, земља слободних, различитих и разноликих људи који ће међусобно да сарађују. Овогодишњој прослави, између осталих, присуствовали су: генерални конзул Републике Србије у Вуковару, г. Живорад Симић, председник СНВ-а г. др Милорад Пуповац, председник ЗВО-а г. Драган Црногорац, посланик у Сабору РХ, г. Миле Хорват, заменик жупана вуковарско-сремског г. Ђорђе Ћурчић, заменик жупана осјечко-барањског г. Јован Јелић, заменик градоначелника града Вуковара г. Срђан Милаковић, председник Самосталне демократске српске странке г. др Војислав Станимировић, председник Наше странке г. Јован Ајдуковић и други представници друштвеног и политичког живота са простора који обухвата Епархија осјечкопољска и барањска. Сви учесници програма својим су представљањем, у име свих нас, принели молитву равноапостолном Светитељу. Надамо се да је молитва Господу и Светом Сави била благопријатна и да ће на све нас послати изобиље свога благослова. Да ће нам дати снаге за истинску просвету, просветљење, духовни напредак и спасење како би смо у свом огледалу видели лик Светог Саве и показали се децом Божјом какав је и он био.

Извор: Епархија осечко-пољска