Савиндан у Петровој Слатини и Силашу

На дан Светог Саве, првог Архиепископа српског, 2017. године верни народ Петрове Слатине сабрао се у богомољи духовног чада његовог - Светог Василија Острошког, у Петровој Слатини. Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Миљен Илић.

Након Литургије преломљен је славски колач и освећено славско жито, које је у славу и част Светога Саве припремила овогодишња кума Љубица Утвић из Петрове Слатине. За новог кума о Светом Сави јавио се Миодраг Радић из Шодоловаца.

Ученици који похађају наставу на српском језику и ћириличном писму, заједно са својим родитељима, као и наставницама Горданом Алексић и Биљаном Ђуричић, принели су песме, рецитале и драмски програм кроз светосавску приредбу, која је била веома садржајана и са јасном светосавском поруком.

Прослављајући Светог Саву, у храму Светог пророка Илије у Силашу у великом броју сабрао се благочестиви народ. Након свете Литургије празничну беседу произнео је протојереј-ставрофор Миљен Илић. У славу и част Светог оца Саве, славски колач и жито припремила је кума Слободанка Матијевић, која је подарила храму Светог пророка Илије велики стојећи нафорник. Четвртину славског колача, као залог кумства, за следећу годину преузео је Милан Пенић.

По завршетку свете Литургије уследио је светосавски програм. Сву децу, након одлично изведеног програма, као и сву децу коју су родитељи довели на свето богослужење даровима је обрадовао за ову годину Марко Дамјанић, донатор овом светом храму и носилац ордена Светог Саве другог степена. После завршеног програма уследило је послужење у просторијама школе које је припремила овогодишња кума.

Извор: Епархија осечко-пољска