Савиндан у Портланду

Савиндан је прослављен посебно свечано и радосно јер је портландску парохију посетио Епископ источноамерички г. Иринеј.

Прослава је почела архијерејском Литургијом уз саслуживање архијерејског намесника вашингтонског протојереја-ставрофора Александра Влајковића, протојереја-ставрофора Василиса из Грчке Цркве), оца Јована Тига из Антиохијске Патријаршије, надлежног свештеника протојереја-ставрофора Ивана марјановића и ђакона Синише Дувњака из Београда. На Литургији је одговарао хор портландске парохије.

Беседа владике Иринеја је била инспиративна и надахнута и сви присутни су је са великом пажњом пратили. Између осталог Епископ је рекао: -Ми Срби смо благословени што нам је Господ Бог доделио једног угодника и светитеља као што је Свети отац наш Сава Српски, око кога смо се сабрали на овај дан да бисмо показали њему захвалност и славу за све оно што је Он учинио за нас, за род српски. Како ми нашим осиромашеним језиком и знањем да опишемо све оно што је Свети Сава учинио за нас, за васколико српство, него да понављамо речи великога оца нашега аве Јустина: Нека умукне васколика Србадија и нека сви ћуте, и да нико не проговори ни једну реч, јер на данашњи дан ко ће говорити о Светом Сави него анђели са небеса јер гледају на њега јединога српског анђела чувара који бди над нама. Који је раширио своја небеска крила омофором својим и чува своје српско стадо од пропасти...

Владика Иринеј је преломио славски колач, честитао славу и изразио радост и задовољство што је посетио портландску парохију.  Кум славе је био млади брачни пар, Миљан и Јелена Симић из Портланда. Деца Српске школе су под управом своје главне учитељице Даворке Мојсиловић извела светосавски програм који су присутни с одушевљењем пратили. Владика је деци поделио светосавске пакетиће.

Извор: Епархија источноамеричка