Савиндан у Рудом, Сокоцу, Какњу и Миљевини

Савиндан у Рудом, Сокоцу, Какњу и Миљевини
Савиндан у Рудом, Сокоцу, Какњу и Миљевини
Савиндан у Рудом, Сокоцу, Какњу и Миљевини
Савиндан у Рудом, Сокоцу, Какњу и Миљевини

На Савиндан 27. јануара 2018. године у храму Светих апостола Петра и Павла у Рудом и храму Светог Макарија Соколовића на Паштан Брду прослављена је свечано успомена на Светог Саву, великог просветитеља и учитеља наше Цркве и српског народа.

По већ установљеној традицији, уочи празника је служено празнично вечерње са петохљебницом а у наставку јутрење. Након богослужења, у Дому културе Просвјета у Рудом, одржана је Светосавска академија коју су припремили ученици Средњошколског центра и Основне школе у Рудом.

На Савиндан служена је света Литургија у поменутим храмовима, са свечаном литијом и опходом око храма, а потом и ломљењем славског колача. Након свете Литургије, све присутне вернике ученици основне школе обрадовали су пригодним рециталом и песмама у спомен дивног и великог Светитеља Саве.

Дана 26. јануара године одржана је свечана академија у организацији ОШ. Соколац и Црквене општине Соколац. Поздравну реч и пригодну беседу одржао је протојереј-ставрофор Илија Ћупић, а програм посвећен лику и делу Светог Саве извели су ученици ОШ Соколац

На дан Светога Саве свету Литургију у храму Светог пророка Илије у Сокоцу су служили протојереј-ставрофор Златко Богдановић, протојереј-ставрофор Миле Рацковић и  јереј Милан Ђукић у присуству верног народа. После свете Литургије, преломљени су славски колачиа Основне школе Соколац и Средње школе Василије Острошки. Уследило је извођење рецитација и додела пакетића.

На дан Светог Саве свету Литургију у храму Свете Петке у Сокоцу служио је протојереј-ставрофор Мирослав Вујичић.

У храму Светог апостола Петра и Павла у Какњу, 27. јануара 2018. године, уз евхаристијско сабрање прослављена је слава Свети Сава. Огњиште православаца у Какњу, храм Светих апостола Петра и  Павла, окупио је на дивни велики дан, Савиндан, моногобројне вернике са малишанима којима су уручени пригодни светосавски поклони.

Празник Светог Саве, првог Архиепископа српског и просвјетитеља, свечано је прослављен у храму Светог пророка Илије у Миљевини. Евхаристијским сабрањем је началствовао јереј Љупко Медовић. Богослужење су дивним појањем украсили студенти Богословског факултета из Миљевине.

Извор: Митрополија дабробосанска