Савиндан у Саборном храму у Подгорици

Савиндан у Саборном храму у Подгорици
Савиндан у Саборном храму у Подгорици
Савиндан у Саборном храму у Подгорици
Савиндан у Саборном храму у Подгорици

У петак, 27. јануара 2017. године, на дан када наша Света Црква прославља празник Светога Саве, првог Архиепископа српског, у Саборном храму Христовог Васкрсења служена је света Литургија.

Светом службом Божјом началствовао је протојереј Предраг Шћепановић, саслуживали су протојереј-ставрофор Драган Митровић, протојереји Далибор Милаковић, Миладин Кнежевић, Мирчета Шљиванчанин и Бранко Вујачић као и протођакон Владимир Јарамаз.

Свима сабранима, свом вјерном народу који се стекао у овај свети храм и торжествено прославио Светог нашег оца Саву, обратио се пастирским словом началствујући протојереј Предраг Шћепановић, који је говорио о значају и величини Светога Саве и суштини његовог изабраног пута.

После бесједе протојереја Предрага Шћепановића, услиједила је света тајна причешћа којој су приступили многобројни вјерници. Након Литургије у Саборном храму је одржана је кратка изведба дјеце полазника школе вјеронауке и чланова дјечијих хорова „Васкрсењко“ и „Свети Козма Етолски“, које су за ову прилику припремили и које дуги низ година успјешно воде вјероучитељи Ана Ненадић и Павле Божовић.

Такође, дјеци је дарован часопис школе вјеронауке при Саборном храму Христовог Васкрсења под називом „Црква је живот“, који уређује вјероучитељ Павле Божовић са ученицима, а овог пута специјално издање овог часописа посвећено је Светоме Сави. Након кратког и веселог празничног дјечијег програма, свештенство Саборног храма је са вјероучитељима свој присутној дјеци раздјелило празничне поклоне на општу радост свих присутних. Овом приликом, током давања поклона малишанима, протојереј Мирчета Шљиванчанин је најавио дјечију Светосавску академију у којој учествују дјеца полазници вјеронауке из цијеле Подгорице.

Извор: Митрополија црногорско-приморска