Савиндан у Шведској

Обележавање Савиндана у Шведској организује се практично од доласка Срба у ову скандинавску земљу шездесетих и садамдесетих година прошлог века. Славило се и слави се у српским православним храмовима у Стокхолму, Гетеборгу, Малмеу, Хелсингборгу, Јенчепингу као и у три манастира - Смедјериду, Бредериду и Олофстрему. Савиндан се обележава и у великом броју националних организација Срба широм Шведске.

Овогодишња централна свечаност обележавања Савиндана на нивоу Краљевине Шведске одржана је под покровитељством Савеза Срба а домаћин је било Српско културно удружење из Седертеља. Академија је одржана у лепо уређеним просторијама Сиријска Православне Цркве. О Светом Сави беседио је монах Павле Кондић из Митрополије црногорско-приморске. Програм Светосавске амадемије пратило је око пет стотина верника који су стигли из свих крајева Шведске. Међу гостима били су амбасадор БиХ у Шведској гђа Весна Ћужић, конзул у амбасади Србије гђа Биљана Ранковић као и гости из Отаџбине; представници Регионалне организације за економски развој Шумадије и Поморавља и Удружења шведско-српског пријатељства из Крагујевца.

Савиндан је носио исто обележје као код Срба у Отаџбини када прослављају првог српског Архиепископа. Почело је ломљењем славског колача и певање Светосавске химне да би се наставило програмом у којем су учествовали најмлађи који су говорили и певали песме посвећене Светом Сави. Већина малишана још није пошла у школу али су научили прве песме о најзначајнијем српском светитељу и охрабрили се да изађу пред бројну публику и саопште их на лепом српском језику. Организатор им је доделио Светосавску диплому и пригодан поклон. Стихове посвећене Светом Сави говорили су Александар Мрђен, Филип Рамовић, Маша Груловић, Софија Куљанин, Јана Цвијетић, Вања Мандрапа, Ена Прешић, Симо Јовић, Милош Бајић и Стефан Бајић.

Приређен је и веома леп културно забавни програм у којем је учествовао велики број деце из фолклорних група месног удружења из Седертеља, Ханинга и Солне, као и ансамбл Василиса и глумица Јелена Иванишевић. Програм је водила Анастасја Мандрапа.

Извор: dijaspora.nu