Савиндан у Винер Нојштату

Савиндан у Винер Нојштату
Савиндан у Винер Нојштату
Савиндан у Винер Нојштату
Савиндан у Винер Нојштату

У недељу по Богојављењу, 27. јануара 2019. године, у  посебно свечаној атмосфери, црква Светог Платона Бањалучког у Винер Нојштату прославила је препородитеља српског народа, свога оца Светог Саву.

Евхаристијским сабрањем началствовао је винернојштатски парох Бране Бијелић, а храм је био испуњен верним народом и малим светосавцима који су примили свете Христове Дарове.

После службе и благосиљања славских обележја, прослава је настављена у општинској сали. Свечану академију у славу великог православног просветитеља отворили су најмлађи отпевавши химну Светом Сави, а празничну беседу је одржао надлежни парох.

Школарци који похађају веронауку при цркви рецитовали су стихове у част и славу Светог Саве, а затим је у наставку изведен богат програм културно-уметничких друштава Младост, Дукат и Јован Јовановић Змај, чији су се чланови истински потрудили да публици поред традиционалних игара, кроз рецитације и игроказе приближе живот и детињство Светог Саве.

Кумови овогодишње светосавске прославе, породице Шевер и Лукић из Винер Нојштата, са великом љубављу и трудом припремили су пакетиће за децу и послужење за све присутне. Кумство за наредну годину прихватила је породица Дарка Јурића из Винер Нојштата.

Током славља, отац Бране је још једном од срца захвалио свима који су својим трудом и залагањем помогли у организовању прославе празника и призвао благослов и молитве великог Божјег угодника, првог пастира и дивног чудотворца светитеља Саве на све присутне.

Извор: Епархија астријско-швајцарска