Савиндан у Загребу

Савиндан у Загребу
Савиндан у Загребу
Савиндан у Загребу
Савиндан у Загребу

У недељу, 27. јануара 2013. године, на дан Светог Саве, Митрополит загребачко-љубљански Јован служио је свету архијерејску Литургију у капели Светог Саве при Српској православној општој гимназији „Кантакузина Катарина Бранковић“. Митрополиту су саслуживали протојереј-ставрофор Душко Спасојевић, протојереј-ставрофор Слободан Лалић и ђакон Зоран Радић.

Празник Светог Саве се прославља као Дан школе и слава ученика Гимназије који су заједно са професорима и верним народом присуствовали светој Литургији. Међу присутнима су били амбасадор Србије г. Станимир Вукићевић и г-ђа Боса Продановић, први саветник при амбасади Србије у Загребу. Посебно задовољство чинило нам је присуство г. Недељка Тењовића, генералног секретара председника Републике Србије г. Томислава Николића.

У капели Светог Саве митрополит Јован је преломио славски колач и обратио се присутнима говорећи о значају Светог Саве чија је личност и дело оставило неизбрисив траг у историји и култури српског народа ма где се он налазио. Ученицима је Митрополит поручио да увек буду руковођени светосавском мудрошћу и љубављу.

У свечаној дворани Гимназије усљедила је Светосавска академија, приредба коју су ученици великим уложеним трудом припремили на опште одушевљење присутних. Програм је отпочео химном Светом Сави коју је извео хор ученика Гимназије. Тема овогодишње приредбе је био хумор, а драмским упризорењима и одличном глумом комада из Нушићевог Сумњивог лица и Аналфабета, Ковачевићевог Балканског шпијуна и Шекспировог дјела Ромео и Јулија на енглеском језику, ученици су доиста обрадовали, развеселили и насмејали присутне госте.

Уз митрополита Јована и свештенство Саборног храма Преображења Господњег у Загребу, г. Недељка Тењовића, генералног секретара председника Републике Србије г. Томислава Николића, амбасадора Републике Србије у Загребу г. Станимира Вукићевића и гостију из амбасаде, академији су присуствовали амбасадорка Босне и Херцеговине г-ђа Азра Калајџисалиховић, помоћник Министра управе Владе Републике Хрватске г. Борис Милошевић, г. Александар Толнауер, председник Савјета за националне мањине Владе Републике Хрватске, г. Саша Милошевић, председник Српског националног вијећа града Загреба, и бројни други гости који су испунили салу.

На Академији су ученицима уручене новчане награде Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског г. Јована за изузетан труд. Награђено је четири ученика новчаном наградом од по 500,00 куна.

Наградом за најбољи рад, писан као Светосавски темат, под насловом Слобода вере – едикт о верској толеранцији награђена је ученица четвртог разреда Љиљана Вукас. Награду корисника библиотеке са највише прочитаних наслова у току школске године добила је ученица четвртог разреда Бранислава Пеурача.

Награду за свеукупне активности у школи добио је ученик другог разреда Стефан Рого, а награду за допринос и учешће у школским приредбама и промоцијама добио је ученик четвртог разреда Горан Винчић. Ручак за узванике припремљен је у великој трпезарији Гимназије.

На дан Светог Саве првог Архиепископа српског у Саборном храму Преображења Господњег служена је света литургија. У препуном храму полазници веронауке приредили су Светосавски програм. Традиционално као и сваке године свештеник Александар Обрадовић и ђакон Бранимир Јокић поделили су пригодне поклоне за све присутне малишане.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска