Савиндан у Загребу

Савиндан у Загребу
Савиндан у Загребу
Савиндан у Загребу
Савиндан у Загребу

Светом архијерејском Литургијом у капели Светог Саве у Српској православној општој гимназији „Кантакузина Катарина Бранковић“ у Загребу започела је прослава Светог Саве, првог српског архиепископа и просвјетитеља.

Литургију је служио Митрополит загребачко-љубљански г. Јован уз саслуживање презвитера Небојше Тополића из Архиепископије београдско-карловачке, Душка Спасојевића, Слободана Лалића и ђакона Владе Руменића из Београда и Бранимира Јокића.

Присутни су били ученици и наставници Гимназије који Светог Саву прослављају као школску славу и Дан школе. Посебан гост је била изасланица и савјетница предсједника Републике Србије г. Томислава Николића, проф. Јасмина Митровић Марић. На Литургији су били гђа Боса Продановић, отправник послова Амбасаде Републике Србије у Загребу, г. Зоран Васиљевић, први конзул и г. Душан Вујовић, аташе.

Након Литургије Митрополит је са ђацима преломио славски колач, а ордењем Кантакузине Бранковић наградио презвитера Небојшу Тополића и ђакона Владу Руменића.

У бесједи, Митрополит је честитао славу Светог Саву који је патрон и молитвени заступник наше Гимназије и њених полазника, али и свих оних који са вјером носе у срцу своме Апостола српског народа - Светог Саву, који је много допринео у организовању српске цркве и српске државности. Допринео је много за српску писменост и уврстио нас је у ред хришћанских народа са великом и богатом духовном и културном ризницом, истакао је Митрополит. Ипак, Свети Сава је у првом реду, велика личност у светом животу, потом као књижевник и свестрани радник на црквеном и државничком пољу. Велики јерарх који је у Српској Цркви на много мјеста био први. Академије имају пуно посла да проучавају живот и рад Светог Саве, а он сам је био кротак и смирен. Што је и опјевано у пјесми која каже да се одрекао круне која му је потом сама дошла на главу. Свети Сава треба да нам буде инспирација у животу, да проучавајући његов рад, његово дјело пођемо његовим стопама, његујући душу своју у побожности и светом животу. У тропару му пјевамо да је он свој род, као некада дивљу маслину, обогатио богатим плодовима, као што маслина има своју символику милости Божје.

Свечаност је настављена Светосавском академијом коју су припремили ученици Гимназије. Поздравним словом обратила се гђа Јасмина Митровић Марић у име предсједника Републике Србије Томислава Николића, као и савјетница предсједника Републике Хрватске Иве Јосиповића, др Анкица Мариновић. Међу великим бројем посјетиоца свечаности су присуствовали савјетница предсједника Републике Хрватске др Анкица Мариновић, узваници из Министарства знаности, образовања и спорта и Градског уреда за образовање, Српског народног вијећа и Вијећа српске националне мањине Града Загреба, Српског привредног друштва Привредник, г. Милорад Пуповац, г. Бранка Сукара из Амбасаде Босне и Херцеговине, г. Роман Фишер, управници и васпитачи ученичких домова Града Загреба са којима Гимназија има сарадњу,  и многих других.

Ученици су са својим наставницима припремили веома интересантан програм инспирисан дјелима Иве Андрића, Алексе Шантића, Стевана Сремца и других писаца. Тема овогодишње приредбе је била „језик“. Добрим познавањем текста, пјесмом, вјештом глумом и енергијом на позорници група од 16 ученика одушевила је присутне. Кроз ходнике и учионице Гимназије презентоване су активности ученика током године: новинарска секција са листом Споговац, философски лист Типикон, радионица калиграфије чији су полазници на Конкурсу „Светосавље и наше доба“ у Новом Саду освојили трећу награду и бројне похвале, еколошка секција, група Прве помоћи и остале активности.

Свечано и радосно је било и у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу гдје је Литургију служио протојереј-ставрофор Марко Ногић и ђакон Зоран Радић. Након Литургије дјеца, полазници вјеронауке, рецитовали су пјесме о Светом Сави, а за све су подјељени светосавски поклони.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска