Савиндан у Загребу

Савиндан у Загребу
Савиндан у Загребу
Савиндан у Загребу
Савиндан у Загребу

Свету Литургију којом је прослављен Свети Сава, први Архиепископ и просветитељ српски, у капели при Српској православној општој гимназији у Загребу сложили су архимандрит Данило (Љуботина), протосинђел Венијамин (Ковачић) и протојереј-ставрофор Слободан Лалић. Појањем је одговарао хор ученица Гимназије и ђакон Бранимир Јокић. Литургији су присуствовали верници загребачке парохије, ученици и наставници Српске православне опште гимназије Кантакузина-Катарина Бранковић, који су прославили Дан школе и своју крсну славу. Током богослужења преломљен је славски колач, а беседом се ученицима обратио отац Данило.

Прослава је настављена у свечаној дворани Духовног центра Светосавском приредбом Велики рат – време бола и наде коју су припремили ученици Гимназије. И ове године, сала је била премала да прими све госте који жељели да виде ученички труд, креативност и маштовитост. Светосавску химну је отпјевао ђачки хор, а драге узванике и госте поздравио је протојереј-ставрофор Слободан Лалић, директор Гимназије. Уз свештенство загребачке парохије, приредби су присуствовали заступници у Хрватском сабору проф. др Милорад Пуповац и Борис Милошевић, председник Вијећа Српске националне мањине Града Загреба, г. Саша Милошевић, гђа Богданка Срдић Вулпе, изасланица градоначелника Загреба, г. Александар Толнауер, директор Савјета за националне мањине Владе РХ, г. Игор Јовичић, изасланик Министарства културе и информисања Владе Републике Србије, гђа Катарина Милковић из Градског уреда за образовање, гђа Вера Шутало из Министарства науке и образовања, г. Никола Лунић, председник СПД Привредник, потпредсједници СКД Просвјета Душко Љуштина и Синиша Таталовић, универзитетски професори Хрвоје Класић, Душан Маринковић и многи други. Дарове Амбасаде Србије у Загребу ученицима Гимназије уручио је конзул Давор Тркуља.

Потом је услиједило оно најљепше - интересантан и сјајно увјежбан програм гимназијалаца који је изазвао одушевљење присутних и гласне аплаузе. Овогодишња представа је била инспирисана стогодишњицом завршетка Првог свјетског рата и ратном, славном епопејом српске војске. Сценске тачке су укључивале драмски комад Шта је и како је иза планине… из Књиге о Милутину Данка Поповића, Бојићеву Плаву гробницу, текстове Милоша Црњанског. Хор ученица је извео пјесме Креће се лађа Француска, Тамо далеко, Оду радости, Црвене макове.

Прослава Дана Школе настављена је дружењем и пригодним славским послужењем.

Свечано је било и у загребачком Саборном, Светопреображенском храму. Литургију су служили загребачки свештеници, а пригодни програм извели су најмлађи полазници веронауке при храму који су награђени даровима.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска