Савинданска акција клуба добровољних давалаца крви

Савинданска акција клуба добровољних давалаца крви
Савинданска акција клуба добровољних давалаца крви
Савинданска акција клуба добровољних давалаца крви
Савинданска акција клуба добровољних давалаца крви

Акцијом прикупљања крви, која је у никшићком Кабинету за трансфузију организована у уторак 27. јануара, на празник Светог Саве првог архиепископа и просветитеља српског, Клуб добровољних давалаца "Свети Сава“ из Никшића прославио је своју крсну славу. Током Савинданске акције, која је петнаеста редовна акција од оснивања Клуба, прикупљене су 152 јединице крви.

Клуб Свети Сава је, подсјећа Миленко Ераковић, предсједник Управног одбора, основан у новембру 2000, а прва акција спроведена је на Савиндан 2008. године. Од тада до данас чланство Клуба се непрестано увећава и данас броји преко 600 чланова. За протеклих годину дана, наглашава Ераковић, Клуб је добио 100 нових добровољних давалаца и то су, углавном, млади људи, међу којима је и један број дјевојака.

"Током прошле године наш Клуб је на самосталним акцијама, као гости, али и по позиву грађана, подарио преко 550 јединица крви. Са нама су данас наши гости, пријатељи из Србије и Републике Српске: клубови побратими из Јагодине и "Галенике“ из Земуна, затим из Савеза удружења давалаца крви Србије (Београд), из Вишеграда, Ужица, Требиња, Љубиња, колеге из неколико никшићких клубова, даваоци из Будве, Подгорице, Пљеваља. Сви они имају жељу да дају крв, а посебно на данашњи дан када је крсна слава нашег Клуба и када се осјећа специфична свечарска атмосфера“.

"Нажалост, недавно смо остали без једног нашег члана Миомира Миге Ћинћура, који је трагично изгубио живот. Он је много задужио Клуб добровољних давалаца крви Свети Сава, иначе је дугогодишњи давалац, а био је дио нашег Управног одбора. Зато ће наше традиционално Светосавско окупљање у Црквено-народном дому протећи скромно, без весеља и минутом ћутања одаћемо пошту нашем драгом пријатељу и брату у Христу, Миомиру“, напомиње Миленко Ераковић.

Славски колач, у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког, са члановима Клуба Свети Сава, њиховим пријатељима и гостима, освештали су и преломили свештеници Данило Зиројевић и Мирко Вукотић.

Овом приликом су уручене захвалнице појединцима и фирмама који помажу племенити и хуманитарни рад Клуба добровољних давалаца крви Свети Сава из Никшића.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка