Савинданска сабрања у Јагодини

Савинданска сабрања у Јагодини
Савинданска сабрања у Јагодини
Савинданска сабрања у Јагодини
Савинданска сабрања у Јагодини

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован благоизволео је да и ове 2019. године одржи традицију и заједно са свештенством и верним народом Јагодине служи празнично бденије уочи Савиндана.

У суботу, 26. јануара 2019. године, увече, на почетку богослужбеног дана, када се васкршња служба комбинује са службом посвећеном првом Архиепископу српском, Саборна црква беличког архијерејског намесништва испунила се празничном радошћу.

Црква Светих апостола Петра и Павла постала хе средиште свете Цркве у Шумадији, јер је њен Првојерарх дошао да започне прославу празника посвећеног успомени на Првојерарха васцеле Српске Цркве – светитеља и оца нашег Саву. Цркву је испунио верни народ заједно са својим духовним старешинама – свештенством беличког архијерејског намесништва - међу којима су се посебно истакли чланови Свештеничког хора.

Чланови Свештеничког хора су својом усрдношћу и трудом у појању на особит начин обојили време и простор овом приликом, и тиме допринели да прослава празника буде још узвишенија и лепша. Преосвећени Владика г. Јован је у својој пригодној беседи подсетио сву светосавску децу, цео српски народ, да има Име - аутентичну и непоновљиву личност Светог Саве. То Име је у највећој мери одредило српски народ и показало му пут којим треба да иде. Зато не треба оклевати и тражити друге путеве, јер је један пут Светосавља, пут у Царство Божје.

Прослава празника је, после богослужења, настављена трпезом љубави Преосвећеног Владике са директорима основних и средњих школа на територији града на Белици.

У организацији намесништва беличког, вероучитељи су припремили Светосавску академију, у сарадњи са основним јагодинским школама и Школском управом Јагодина. Свечана академија је одржана у сали јагодинског Културног центра.

Програм су отвориле ученице ОШ Милан Мијалковић певајући тропар Св. Сави, а после њих је хор Гимназије Светозар Марковић отпевао Светосавску химну. Затим, присутнима се обратио Преосвећени Владика који је, традиционално, уручио награде победници Светосавског темата (Алекдандра Тодоровић, ЕГШ Никола Тесла), победници у рецитовању (Хана Спасојевић, ОШ Бошко Ђуричић) и победницама у духовном појању (ОШ Милан Мијалковић).

Публика је, затим, имала прилику да чује извођење песама Тамо далеко и Ово је Србија” од стране ученика ОШ Милан Мијалковић и ОШ Рада Миљковић, после тога су ђаци ОШ 17. октобар извели драмску сцену Научите пјесан. Такође, своју тачку Под златним сунцем Србије су извели ученици из дома за ученике са оштећеним слухом и говором 11. мај а одмах затим драмска сцена Три метка у извођењу драмске секције Гимназије.

Плесну тачку Мирење браће презентовали су ђаци ОШ Рада Миљковић. После њих, посетиоци су уживали у монологу Борба за веру Светог владике Николаја, као и извођењу нумере Заспанка за војнике од стране ученица Гимназије. Свечану академију су затворили ученици ОШ Бошко Ђуричић песмом Да рата не буде и КУД Главинци сплетом народних игара.

вероучитељи Угљеша Урошевић и Младен Алексић

Извор: Епархија шумадијска