Савинданске активности волонтера ВДС-а

Савинданске активности волонтера ВДС-а
Савинданске активности волонтера ВДС-а
Савинданске активности волонтера ВДС-а
Савинданске активности волонтера ВДС-а

Посета Специјалној основној школи Стефан Дечански. Подршка Удружењу МНРО са Новог Београда. Пожртвованост запослених у ОШ Радивој Поповић у Земуну.

Милосрдна секција Верског добротворног старатељства предвођена ђаконом Браниславом Јоцићем присуствовала је Светосавској представи поводом школске славе у Специјалној основној школи „Стефан Дечански“.

Школа је пре неколико месеци прославила јубилеј од 120 година рада са децом оштећеног слуха - наглувом. Директорка Лепосава Петровић као и увек срдачно је дочекала госте из ВДС-а. Свечаност је почела ломњењем славског колача, а домаћини славе су традиционално били ученици осмог разреда. Химну Светом Сави отпевале су разредне старешине наком чега је уследила кратка представа о животу светитеља, његовој породици, монаштву и огромном доприносу српској Цркви и образовању. Светог Саву, првог Архиепископа српског, законодавца, светогорског монаха и архимандрита Студенице, ђаци су представили као светитеља „који се никад није смејао а увек је био насмејан“. Потом су се ученици свих разреда смењивали у бројним рецитацијама и плесним тачкама.

Приликом раније посете имали смо прилике да присуствујемо припремама за приредбу коју ђаци спремају са својом вероучитељицом. Они текст и мелодије уче одвојено, а како већина њих има велика оштећења слуха, мелодије уче бројањем. На дан када прослављамо великог светитеља Саву било је веома радосно и дирљиво видети како се њихов труд и рад претворио у представу која је инспирисала све присутне.

На Савиндан празнично је било и у Удружењу МНРО Нови Београд (Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама) које се налази у атомском склоништу у Нехруовој број 117а. Ово удружење је основано 1974. године од стране родитеља особа са потешкоћама у развоју са циљем да путем различитих видова едукације, рехабилитације и помоћи у свакодневним активностима, штићеници овог удружења стекну неопходна искуства и знања о себи и свету, унапреде своја вештине како би се самостално или уз малу помоћ друштва укључили као равноправни чланови у средину у којој живе.

У славу Господа и част Светог Саве штићеници, њихови родитељи и пријатељи сабрали су се око славске трпезе коју су, по речима председнице удружења гђе Раде Божиновски, припремили родитељи, док су штићеници украсили славски колач. Празничну атмосверу није покварило ни то што је у атомском склоништу било доста хладно, јер је оно укопано у земљу, нема прозоре, нити дневно осветљење. Верско добротворно старатељство Архиепископије београдско-карловачке милошћу Господњом, даривало је штићенике удружења слатким пакетићима.

-Писао је Свети Сава, али мало. Заиста мало је писао мастилом по хартији, али много, врло много на други начин - на начин апостола Христових. Колико честитих Срба, толико Савиних књига. Он пише и дан данас. Сви они малишани што сваког белог јануара певају: Ускликнимо с љубављу светитељу Сави - јесу најновије књиге Савине, речи су Светог Николаја Охридског и Жичког.

И заиста, поједини запослени или на други начин ангажовани појединци у школама, установама или удружењима, са којима Верско добротворно старатељство Архиепиоскопије београдско-карловачке сарађује, чврсто следе пут којим је српски род Свети Сава повео и даље води, и децу која су им поверена ревносно и са љубављу подижу, васпитавају и уче, помажући им да развију врлине, индивидуалне способности и креативност сходно њиховим личним способностима и интересовањима.

Школа у коју волонтери Милосредне секције ВДС-а радо одлазе је Основна школа Радивој Поповић у Земуну (ул. Призренска 37). У овој школи образују се и васпитају деца оштећеног слуха и говора, деца са аутизмом и другим сметњама. У пријатној, готово породичној атмосфери, запослени и ученици показали су се као веома гостољубиви домаћини. По речима директора школе г. Жељка Покрајца и заменика директора др Стевана Несторова, славску трпезу су, заједно и сложно, својим средствима и својим радом, припремили запослени у овој школи који су госте упознали са новим пројектом који се односи на подстицање развоја функција са којима ученици ове школе имају потешкоће.

Извор: ВДС