Владика Јоаникије: Савино дјело је утврђени град који на гори стоји

Владика Јоаникије: Савино дјело је утврђени град који на гори стоји
Владика Јоаникије: Савино дјело је утврђени град који на гори стоји
Владика Јоаникије: Савино дјело је утврђени град који на гори стоји
Владика Јоаникије: Савино дјело је утврђени град који на гори стоји

У сали Центра за културу у Андријевици, која је била испуњена до посљедњег мјеста 26. јануара 2014. годне одржана је Светосавска академија.

Светог Саву, један од највећих празника који слави Српска Православна Црква, сабраном свештенству, монаштву и вјерном народу честитао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

У Светосавској бесједи Епископ је казао да пут спасења није лак, него трновит и без тешкоћа, без крста тај узвишени пут се не може проћи, као што се ни ратна слава не може добити без боја, рана и без погибија. Највећим вијенцем ратне славе овјенчали су се они који су животе своје положили за своју отаџбину, а Господ Исус Христос је Свој живот положио за спасење цијелог свијета, своју крв пролио је из љубави за нас, за наше спасење. Али, није само пострадао него је васкрсао, јавио се као побједитељ смрти и Он је био тај Кога је завољела душа Светог Саве.

"Он се цио свој живот трудио само једно – да у свом срцу направи мјесто у коме ће обитавати Господ, јер срце људско је тако устројено да буде стан, дом Богу живоме, али од човјекове слободе зависи за кога ће отворити своје срце, да ли ће у своје срце настанити разне похоте, страсти, жеље овог свијета или ће дом срца свог сачувати за Господа Бога живог Творца неба и земље. Човјек као боголико биће увијек тражи Бога“.

"А колико је богочежњивост Светог Саве била дубока видимо и по томе што се он често повлачио од овог свијета, не само да је отишао у Свету Гору, него се повлачио и у светогорску Карејску испосницу гдје је написао Типик монашког подвизавања, а касније када се враћао у своје отачаство повлачио се у студеничку испосницу. Ради кога, ради Бога, а не због тога што није волио овај свијет и људе, него да би своје срце чистио и припремао га за стан Богу живом. И, заиста, у његову душу, његово срце настанио се Господ, Бог мира и љубави, зато је Свети Сава могао савршити тако велика и чудесна, дјела од далекосежног значаја, зато што се испунио истином, мудрошћу, правдом, силом Божјом и, изнад свега, љубављу Божјом. Зато се његова љубав за наш род показала тако величанствена, узвишена и све што је он чинио има далекосежни значај“, рекао је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Његово Преосвештенство је додао да је Свети Отац наш Сава у потпуности испунио ријечи Христове: "Тако да се свјетли ваша свјетлост пред људима, да виде ваша добра дјела“. Савино дјело, свјетлост Савиних ријечи и дјела, нагласио је Епископ Јоаникије, не могу се помрачити, иако су то многи покушавали да ураде и у наше вријеме.

"Али, као што Господ каже: "Не може се град сакрити кад на гори стоји“, таква је и личност Светог Саве, његово дјело је као утврђени град који на гори стоји, кога видимо из далека. Не запаљује се свијећа да би се ставила у какав суд или под кревет него се износи на видјело да освијетли простор у коме живе. Таква је личност и дјело Светог Саве, оно свјетли, свјетлило је у прошлости, свјетли и у наше вријеме, а ни у будућности неће изгубити ништа од своје свјетлости, него ће та свјетлост да сија и у будућности, можда, још јаче. Ако постоји личност којом бисмо могли представити најљепше што имамо у нашем народу, у нашој отаџбини онда је то Свети Сава. Он је најљепше српско дијете, како је говорио Свети Владика Николај, које се икад родило у српском отачаству“.

"Драга браћо и сестре, желим да кажем да ми превасходно прослављамо Светитеља Христовог, Божјег човјека, њему се молимо, у име његово се сабирамо, а онда га прослављамо и као духовног вођу цијелог српског народа кроз историју, а и у наше доба. Зато су тако лијепа ова наша окупљања, прије свега, зато што прослављамо Светитеља Христовог, Светитеља, и то има велики значај, који је из нашег рода, који је на нашем српском језику проповиједао Јеванђеље, приближио се сваком дому, свакој кући, свакој породици. Он је становао у домовима наших предака, његов дух нас је прожимао нарочито у оним тешким временима када смо се борили за очување слободе, идентитета, вјере, а те кризе нису прошле и данас су оне велике. Зато је веома битно да схватимо поруку Јеванђеља Божјег и поруку Светог Саве“.

"Нека његов празник свима дође на радост и нека његовим молитвама Божји благослов уђе у све домове, а нарочито да се излије на дјецу и омладину, јер је он заштитник свих, а нарочито дјеце и омладине“, поручио је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

У умјетничком дијелу програма наступили су: етно-група "Траг“ из Бања Луке, црквени хор „Светог Николе“ из Бијелог Поља, народни гуслар Вујадин Добрашиновић, и рецитатори ученици Мишо Лакићевић и Милена Мирчевић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка