Савремено издање свевременог дела

Савремено издање свевременог дела
Савремено издање свевременог дела
Савремено издање свевременог дела
Савремено издање свевременог дела

Свети Владика Николај Српски током целог му земног века био је предан молитви. Молитвом је мислио, философирао, говорио, писао... речју, Богу и свом роду служио.

У тренуцима дубоких созерцања Творца и лепоте творевине, за време столовања у древном Охриду, владика Николај написао је „Молитве на језеру“. Како рече ученик нововременог „српског златоуста“, професор и писац архимандрит Јован (Радосављевић), та књига је српски Псалтир - збирка молитава драгоцених сваком хришћанину и духовних путоказа за овоземљски живот, не би ли нам се душе уздигле до висина где Васкрсли Господ и Свети Владика Николај пребивају.

„Молимо се и ми овако како се он молио у својим молитвама на језеру. Бисерним сузама чистимо, а молитвеним тамњаном кадимо душу своју“, записао је у рецензији двд-а „Молитве на језеру“ Епископ ваљевски Г. Милутин, чијим је благословом и идејом настао овај издавачки првенац Радија Источник. Текстове „Молитава на језеру“ доноси диван глас свештеника Игора Илића, обраду тона и монтажу урадио је Саша Стефановић.

- Имајући у виду да је владика Николај увек са собом носио фрулу и двојнице и да је лепо свирао на њима, текст смо употпунили инструменталом на фрули, чији је аутор Марко Џамбасовић, музичар из Чајетине. „Молитве на језеру“ су до сада објављиване само у виду сегмената. Ово је прво издање комплетног дела и траје скоро осам сати. На омоту се налазе речи о делу Светог аве Јустина и Владике ваљевског г. Милутина. Свети Владика Николај је беседио у овом храму те смо желели да промоцију диска приредимо управо овде. Да ово вече буде његова продужена беседа - рекао је на синоћној промоцији у Покровском храму протођакон Слободан Алексић, главни и одговорни уредник Радија Источник.

Прва у низу промоција

Иако је, упркос лошем времену, промоција у Покровској цркви била сасвим фино посећена, Радио Источник организоваће још једну у Ваљеву, као и промоције у свим намесништвима Епархије ваљевске.

- Желимо да сав верни народ упознамо са аудио- издањем „Молитава на језеру“ јер се ради о делу веома корисном за живот у вери сваког савременог човека. Надам се да ће, уз Божју помоћ, Радио Источник имати још овако вредних издања- каже главни и одговорни уредник епархијског гласила протођакон Слободан Алексић. .

Свети Владика Николај је много говорио и писао. Био је трудољубиви прегалац у славу Христа Господа, са великом љубављу према свом народу. Свакоме је умео да каже нешто добро и лепо. Знао је невероватно лепо да шара васкршња јаја и тада би мноштво деце трчало око њега. У Жичи се знало скупити хиљаде верника, а Владика Николај би са радошћу сваког дочекао, сећања су архимандрита Јована на великог духовног учитеља.

У програму промоције учествовали су и свештеник Игор Илић и ђакон Душан Новаковић.

Извор: Епархија ваљевска