Сцена православне омладине: Земља Недођија

У препуној сали Патријаршије СПЦ, Сцена православне омладине извела трагедију „Земља Недођија"

Сцена православне омладине Сцена православне омладине извела је синоћ, 11. новембра 2007. године, у препуној сали Патријаршије Српске православне цркве, представу „Земља недођија", по тексту Светог Николаја Жичког, а у режији професора Растка Јевтовића. Ово је њихова четврта представа у последњих осам година, а учесници у овом пројекту махом су средњошколци Пете и Прве београдске гимназије, као и Земунске гимназије.

По жанру трагедија, радња комада смештена је у време Другог светског рата, у немачки концентрациони логор „Дахау". Суди се српском капетану, чија је једина кривица била та што је бранио своју земљу и чувао образ, како својих, тако и немачких војника. Капетана Исуса Исусовића, поред чистих људских врлина, краси и потпуна посвећеност Богу и његовој крсној жртви. Он симболише читав српски народ у свој његовој трагици страдања и борби за очувањем хришћанских традиција и вредности. Током саслушања, капетан беседи о историји, моралу, свечовечанској љубави и хришћанству. Владика Николај овом драмом на пророчки начин говори о српској прошлости, садашњости и будућности. Земља Недођија је земља коју су политичари „одувек обећавали, а никад је заиста доживели и видели". Кроз историју су народи трагали за њом и сви у њу хрлили занемарујући основна начела на којима је Бог засновао свет и постојање човека у њему, на оно „што човека чини човеком", по речима Светог Владике.

Сцена православне омладине припада просветном ресору Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке СПЦ. Идеја за постојање једног оваквог црквеног позоришта код нас дошла је са севера, из Руске цркве.

Тамо већ дуго постоји тридесетак позоришта, већином аматерских, која за тематику својих представа бирају духовне текстове, драме, рецитале... Вођена том идејом, група младих људи сакупила се у Верском добротворном старатељству и започела свој мисионарски рад на приближавању вере својим вршњацима.

Извор: Политика (12. новембар 2007.) - Л.М.