Седам векова манастира Бањске

Седам векова је од градње "златног манастира" Бањска (1313-2013), који је увек делио судбину свог српског народа: рушен, пљачкан, паљен, напуштен, претворен у џамију и дозиђиван, поново обнављан, грађен...  Манастир Бањска је слика и прилика српског народа кроз векове!

Свештена царска ларва, манастир Бањска, задужбина Светог благоверног краља Милутина на манастирској слави преноса моштију Светог Архиђакона Стефана, 15. августа, прославиће јубилеј 700 година постојања. Уочи празника, у среду 14. августа 2013. године, биће служено свечано празнично бдење у манастирском храму са почетком у 17 часова. Исте вечери, у 20 часова, биће отворена изложба сликара из сликарске колоније Соколица, а у наставу биће одржан културно-уметнички програм у порти манастира Бањске. У овом програму учествоваће: византијски хор Мојсије Петровић, ансамбл Бело платно, као и песници са Косова и Метохије, а потом ће бити додељена сликарска признања Свети апостол Лука најуспешнијим учесницима сликарске колоније.

На сам дан празника, у четвртак 15. августа, са почетком у 9 часова биће служена света архијерејска Литургија. Након Литургије и ломљења славског колача, у порти манастира у 11.30 часова биће изведен  музичко-сценски приказ „Бањско злато“.  Поред глумице Јасмине Стоиљковић, која је и аутор овог приказа,  учествују  глумци  Ненад Јездић,  Небојша Дугалић, Дејан Цицмиловић,  Мишко Ракочевић, као и КУД “Копаоник“ из Лепосавића.  Несебични допринос овом музичко-сценском приказу дали су Народно позориште у Београду, композитор из Париза Петар Гојковић, композитор Владан Грајић,  Мирјана Стевовић , Татјана Јанковић и Ненад  Илић. У наставку славља у 13.00 часова биће приређена трпеза љубави.

Прослава 700 година манастира Бањске одржава се уз посебно покровитељство Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

Очекује се долазак  највиших црквених великодостојника, као и представника Владе Републике Србије.  Као и свих година до сада, тако ће и у овој години  великог јубилеја манастира Бањска, српски православни народ саборовати у славу Божју и Светог нам краља Милутина у овом древном „златном манастиру“ на Косову и Метохији.

Овом приликом Епархија Рашко-призренска и манастир Бањска са радошћу позивају све оне који су у могућности да учествују на овој прослави да својим учешћем дају свој допринос прослави овог великог јубилеја наше Светосавске Цркве.

Добродошли!

Из канцеларије Епархије рашко-призренске
Призрен-Грачаница

ПРОГРАМ ПРОСЛАВЕ

14. август 2013. године

  • 17.00 - бдење уочи празника Преноса моштију Светог архиђакона Стефана
  • 20.00 - отварање изложбе сликара из сликарске колоније Соколица са културно-уметничким програмом

15. август 2013. године

  • 9.00 - Света архијерејска Литургија
  • 11.00 - Музичко-сценски приказ "Бањско злато"
  • 13.00 - Славски ручак