Седмогодишњи парастос проти Модрагу Миловановићу

Седмогодишњи парастос проти Модрагу Миловановићу
Седмогодишњи парастос проти Модрагу Миловановићу
Седмогодишњи парастос проти Модрагу Миловановићу
Седмогодишњи парастос проти Модрагу Миловановићу

Данас 25. фербуара 2017. године у Покровском храму у Београду служен је седмогодишњи парастос почившем проти Модрагу Миловановићу, дугогодишњем свештенику и старешини Покровске цркве. Парастос су служили протојереји-ставрофори Стеван Станковић, Илија Летић и Јовица Вићентијевић.

Певао је хор Покровског храма. Присутвовали су породица проте Милета и велики број његове духовне деце. Прота Илија Летић, дугогодишњи сапарох покојног проте Милета обратио се присутнима, кратком беседом о животу протојереја-ставрофора Миодрга Миловановића.

Крстонсни протојереј Модраг Миловановић, познат као прота Миле, рођен је у селу Доња Трепча, срез Љубички, округ Руднички,1913.године. Завршио је шесторазредну Богословију у Сарајеву 1935. године. Пред почетак Другог светског рата одликован је Орденом Светог Саве III реда. 1943. године дипломирао је на Теолошком факултету Универзитета у Београду. 1952. године Епископ шабачко-ваљевски г. Симеон одликовао га је протојерејским чином. 1956. године апсолвирао на Философском факултету на групи Класичне филологије. 1936. године рукоположен у чин ђакона и презвитера од стране тадашњег епископа жичког Николаја (Велимировића).

Служио је као парох у Брезни Таковској и у Бранковини. 1950 године постављен је за пароха и архијерејског намесника у Шапцу, а 1959. године је постављен за пароха Саборне цркве у Београду. 1967.године одлази за пароха у Аустралију, у државу Викторија. 1969. године, по повратку у Београд, постављен је за секретара Епархијског управног одбора Архиепископије београдско-карловачке и за архијерејског намесника града Београда. 1974. године постављен је за директора Патријаршијске управне канцеларије. 1977. године, као пензионер, примио је дужност пароха при храму Покрова Пресвете Богородице у Београду. 1990. године је постављен за в.д. секретара Београдске црквене општине и за духовника манастира Ваведење у Београду. 1996. године Његова Светост Патријарх српски г. Павле одликовао је проту Милета напрсним крстом. Његов пастирски рад никада није престајао. Нека му је вечна памјат и Бог да му душу насели у Царство Своје где праведници почивају.

Извор: pokrovska.rs