Седница Епархијског савета Епархије шумадијске

Седница Епархијског савета Шумадијске епархије одржана је 4. марта 2013. г., на дан када Црква прославља свете апостоле Архипа, Филимона и Апфију, у Владичанском двору у Крагујевцу.

Пре радног дела, чланови Савета су учествовали у светој Литургији коју је служио у крагујевачкој Саборној цркви Успења Пресвете Богородице Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Јован. Током Литургије произнесене су молитве Призива Светог Духа за благословен рад Епархијског савета, на којем су разматрани домети црквеног живота у Шумадијској епархији током 2012. године. Такође, у Катедралном храму новоизабрани чланови Савета положили су заклетву да ће своју дужност обављати у духу православног предања, поштујући Устав и правила Српске Православне Цркве.

Отварајаћи заседање, којем је и преседавао, Епископ шумадијски Јован је пожелео новоизабраним члановима Савета плодотворан рад на корист Цркве, односно захвалио им је на досадашњем ангажовању у својим парохијским заједницама, што их је препоручило за чланове Епархијског савета. Епископ је још пожелео члановима да њихов врло одговоран рад буде увек богоугодан.

Сумирајући свој архипастирски рад у 2012. години, владика Јован је истакао да су многе актуелне друштвене и економске тешкоће спречиле боље резултате, али да се и постигнутим може бити задовољно. Истакао је да су и у отежаним околностима током прошле године освештана четири новоподигнута храма, као и нови Владичански двор у Крагујевцу у којем је одржана и седница Светог архијерејског синода наше Цркве.

Чланови Савета су информисани да од децембра месеца прошле године, када се упокојио епископ жички Хризостом, Епископ Јован обавља дужност администратора Жичке епархије и да значајан део времена посвећује обавезама у овој Епархији. Епископ Јован је истакао како  верује да ће све недаће надјачати наша вера и наше молитве и да се он, као архипастир, на свакодневним богослужењима, односно на свакодневним светим Литургијама моли за спасење сваког човека.

Већина тачака дневног реда односила се на сагледавање црквеног живота у Епархији и на укупне резултате епархијских органа и тела током прошле године. Одговорни за функционисање ових органа поднели су о томе извештаје, уз исцрпне податке о материјално финансијском пословању. Што се тиче финансијског пословања на нивоу Епархије, обезбеђено је да и прошле године приходи буду довољни да покрију све веће трошкове.

И на овогодишњем заседању Савет истиче да су напори које чини Његово Преосвештенство Епископ Јован са свештенством и монаштвом на литургијском и свеукупном плодотворном препороду верског живота у Епархији, дали значајне резултате, што се нарочито види у све већем броју верника који активно учествују у свим видовима црквеног живота. Једногласно су подржали све видове архипастирског рада. Такође једногласно усвојени су сви извештаји о раду у прошлој години установа, органа и тела Шумадијске епархије.

У разговору о питањима извођења верске наставе у основним и средњим школама на територији Шумадијске епархије, чланови Савета су информисани да часове православног катихизиса на подручју Епархије изводи око 150 вероучитеља. Број ученика који похађају ове часове је на нивоу неколико последњих године. Чланови Савета верују да ће њихов број у будућности бити повећан, односно да ће интензиван рад на побољшању квалитета верске наставе и на озбиљнијем стручном усавршавању вероучитеља привући више младих хришћанској науци.

Епархијски савет Шумадијске епархије врло успешним оцењује рад у прошлој години Епархијске издавачке куће Каленић, која је објавила више врло запажених теолошких књига, листа Каленић, радио станице Златоуст и епархијског Продајно-складишног центра.

Што се тиче активности у Епархији у текућој години, договорено је да поред редовних послова Епархије и њених органа, односно манастира, парохија и црквених општина, тежиште рада буде на већем укључивању Цркве у збрињавању потребитих, то јест да се изнађу могућности и средства да се материјално и на друге начине помогне појединцима који све теже живе у времену дуготрајне економске кризе.

У завршном делу заседања, Епископ шумадијски Јован је захвалио члановима Савета на досадашњем труду и показаној љубави. Пожелео је да и у 2013. години заједничким снагама, у саборном духу, буду остварени постављени циљеви.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Јован

Извор: Епархија шумадијска

Седница Епархијског савета Епархије шумадијске
Седница Епархијског савета Епархије шумадијске
Седница Епархијског савета Епархије шумадијске
Седница Епархијског савета Епархије шумадијске