Седница Епархијског савета Епархије шумадијске

Седница Епархијског савета Епархије шумадијске
Седница Епархијског савета Епархије шумадијске
Седница Епархијског савета Епархије шумадијске
Седница Епархијског савета Епархије шумадијске

Пленарно заседање Епархијског савета Шумадијске епархије, установе која и у савременој Цркви пресликава ранохришћанско устројство мисије о Новом савезу, када су се око епископа, као иконе Господа Исуса Христа, окупљали презвитери и народ, одржано је 10. фебруара 2015. године, на дан када Црква празнује и прославља Преподобног Јефрема Сирина и Преподобног Исака Сирина.

Скуп је почео Литургијским сабрањем у катедралној Успенској крагујевачкој цркви којем је предстојавао Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован и молитвама Призива Светог Духа за благословен рад Епархијског савета. Радни део заседања, на којем су разматрани домети црквеног живота у Шумадијској епархији током 2014. године одржан је у Владичанском двору у Крагујевцу.

Након отварања седнице и захвалности члановима Савета на свему што чине како би сваки део Шумадијске епархије био обухваћем дејством Цркве Бога Живога, Његово Преосвештенство Епископ г. Јован говорио је о томе колико су му људске моћи дозволиле да током прошле године остварује од Бога поверену првосвештеничку, учитељску и пастирску власт. И у овом периоду првенство у архипастирском раду имала су Литургијска богослужења као извор нашег вечног живота у Царству небеском. Као “свештенослужитељ Светиње и истинске Скиније, коју постави Господ, а не човек, јер се сваки првосвештеник поставља да приноси и даре и жртве” (Јеврејима 8, 3), владика Јован је током године 342 пута предводио Евхаристијско славље у манастирама и црквама поверене му епархије.

Истичући како се вера благочестивог народа потврђује и утврђује и у градитељској делатности, Пресвећени Епископ г. Јован обавестио је чланове Епархијског савета да је током прошле године освештао следеће новоподигнуте цркве: Вазнесења Господњег у Ђуриселу, Светога апостола и јеванђелисте Марка у Вучићу, Светог пророка Илије у Брајиновцу, Светог Николаја Мирликијског у Калудри и придворни параклис Светог Јована Крститеља, као и још неколико потпуно обновљених. Широм Епархије 29 цркава је у изградњи. У архијерејском извештају наведено је да и даље Црквене општине добијају нове парохијске домове, црквене сале, палионице свећа и да се више храмова живопише.

Током 2014. године Његово преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован у свештенички и ђаконски чин рукоположио је 12 кандидата са високом богословском спремом. Манастири Епархије, монашењем искушеника и искушеница, добили су пет нових монаха и монахиња.

Сагледавање архипастирског рада у години иза нас била је и прилика да се истакне како су се сви чланови Цркве Божје у Шумадији, од епископа и презвитера до верног народа, трудили да потребитима изађу у сусрет, да их материјално помажу када је то неопходно или да им недаће изазване катастрофалним поплавама у мају месецу учине подношљивијим. У овом смислу истакнута је позитивна улога Фонда Човекољубље. А када су разматрани извештаји о финансијском пословању, наглашено је да се у свим епархијским пословима има у виду тешка економска ситуација у којој се народ налази, тако да се све активности спроводе уз ригорозне мере штедње. Консолидацији финансијског пословања врло ефикасно доприноси успешан рад Епархијског продајно-складишног центра, што је заслужило похвалу чланова Епархијског савета.

Из плодне расправе о остваривању и унапређењу верске наставе, издвајамо да се она изводи у свим основним и средњим школама Епархије. Православни катихизис похађа нешто мање од 40.000 ученика, што обухвата око 60 одсто ђачке популације у свим местима Епархије шумадијске. На пословима извођења верске наставе ангажовано је 143 катихете. Покренута је и инцијатива да се, сходно могућностима и потребама, катихетске поуке при црквама организују и за одрасле.

Чланови Епархијског савета, усвајајући извештаје о делатности у прошлој години Издавачке куће “Каленић”, Епархијског часописа “Каленић” и Радио станице Златоусти, закључили са да њихов допринос побољшању свих видова црквеног живота заслужује високу оцену. Као илустацију великог значаја постојања ових установа истичемо податак да је Издавачка установа “Каленић” у прошлој годинi објавила 14 нових књига које су читаоцима доступне у готово свим библиотекама у земљи преко акције обавезног откупа Министарства културе.

На седници Епархијског савета Шумадијске епархије, као изузетно позитиван пример како Црква одговорно, савесно и марљиво може газдовати имовином којом располаже, оцењено је оно што је у овој Епархији урађено са шумским површинама које је држава, као незаконито одузете, вратила манастирима и црквеним општинама. Ангажовањем врхунских стручњака за ову област, током 2014. године, основано је предузеће Црквене шуме, које на савремен и стручан начин брине о шумском богатству, старајући се да оно пре свега буде заштићено и унапређено, али и да на економским претпоставкама, допринесе обезбеђењу финансијских средстава за црквену мисију.

Трпеза љубави, коју је за чланове Савета приредио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован, дала је могућност да се у атмосфери братског разумевања разговара и о многим другим питањима од интереса за спасењско деловање међу народом Цркве Божје у Шумадији.

Извор: Епархија шумадијска